Sentraltind

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Sentraltind
Magasság2348 m
OrszágNorvégia
HegységSkandináv-hegység
Relatív magasság80[1] m
Első megmászás1885. augusztus 7.
Elhelyezkedése
Sentraltind (Norvégia)
Sentraltind
Sentraltind
Pozíció Norvégia térképén
é. sz. 61° 27′ 49″, k. h. 7° 52′ 57″Koordináták: é. sz. 61° 27′ 49″, k. h. 7° 52′ 57″
Térkép

A Sentraltind Norvégia tizedik legmagasabb hegycsúcsa 2348 méter magas. Luster település közelében található Sogn og Fjordane megyében. A hegy a Hurrungane-hegység hegyvonulatainak tagja, amely része a Jotunheimen-hegységnek. A Sentraltind hegycsúcs része a Store Skagastølstinden-Vetle Skagastølstind és Store Styggedalstinden-Jervvasstind hegyláncolatnak. A hegycsúcs tizenhat kilométernyire található Skjolden településtől keletre.[2]

Első megmászása 1885. augusztus 7-én történt Carl Hall, Mathias Soggemoen és Torger S. Sulheim által.

Nevének eredete[szerkesztés]

A sentral előtag jelentése középső, mint ahogyan annak áthallásából a magyar centrális szóra is egyértelmű. A -tind utótag jelentése hegycsúcs. Tehát a Sentraltind jelentése középső hegycsúcs. A földrajzi elnevezés nem régi eredetű.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Sentraltind című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  1. Toppomania - Sentraltind (norvég nyelven). [2012. február 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. október 28.)
  2. Store norske leksikon: Styggedalstindane (norvég nyelven). (Hozzáférés: 2012. október 28.)