Store Skagastølstinden

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Store Skagastølstind
A Store Skagastølstind hegycsúcs
A Store Skagastølstind hegycsúcs

Magasság2405 m
OrszágNorvégia
HegységSkandináv-hegység
Relatív magasság1010[1] m
Első megmászás1876. július. 21.
Elhelyezkedése
Store Skagastølstind (Norvégia)
Store Skagastølstind
Store Skagastølstind
Pozíció Norvégia térképén
é. sz. 61° 27′ 41″, k. h. 7° 52′ 17″Koordináták: é. sz. 61° 27′ 41″, k. h. 7° 52′ 17″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Store Skagastølstind témájú médiaállományokat.

A Store Skagastølstind hegycsúcs a harmadik legmagasabb Norvégiában. Luster és Årdal települések közt található Sogn og Fjordane megyében. A 2405 méter magas hegy a Hurrungane-hegység egyik kiemelkedése. A Vetle Skagastølstind és a Midtre Skagastølstind hegyek tőle közvetlenül északi irányban találhatóak és a Sentraltind és a Jervvasstind hegyek tőle keletre vannak.

A csúcs igen népszerű a hegymászók körében, de megmászása igencsak bonyolult. Első meghódítása 1876. július 21-én történt William Cecil Slingsby által. Számos népszerű útvonal van, melyek közül a legnépszerűbb a Heftyes renne (Heftye folyosója).

Nevének eredete[szerkesztés]

A Store előtag jelentése "a nagy". A hegycsúcs nevének Skagastølen tagja egy közeli hegyi gazdaságra utal, míg a -tind utótag hegycsúcsot jelent. A tejtermelő Skagastølen hegyi gazdaság a Lusterben lévő Skagen gazdasághoz tartozik, melynek støl utótagja hegyi gazdaság/ mezőgazdasági birtok jelentéssel bír.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Store Skagastølstind című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]