Sarca

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Sarca
A Sarca Arco városánál
A Sarca Arco városánál
Torkolata a Garda-tónál
Torkolata a Garda-tónál
OrszágokOlaszország
Földrajzi adatok
Hossz77 km
Forrásszint770 m
Vízhozam39 m³/s
Vízgyűjtő terület1291 km²
ForrásMadonna di Campiglio
é. sz. 46° 09′ 30″, k. h. 10° 45′ 16″
TorkolatTorbole del Garda, Garda-tó
é. sz. 45° 52′ 25″, k. h. 10° 52′ 11″Koordináták: é. sz. 45° 52′ 25″, k. h. 10° 52′ 11″
Elhelyezkedése
Térkép
Sarca–Garda-tó–Mincio–Pó
Sarca–Garda-tóMincio
A Wikimédia Commons tartalmaz Sarca témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Sarca folyó Észak-Olaszországban, mely a Déli-Mészkőalpokban, az Adamello-Presanella hegységben ered, Lombardia és Trentino határvidékén. A Garda-tóba ömlik Nago–Torbole városnál. A Garda-tó déli végén kilépő folytatása a Mincio folyó. A két folyót a tóval együtt gyakran egy egységes vízfolyásnak tekintik, a Sarca–Garda–Mincio együttes Észak-Olaszország egyik legnagyobb összefüggő természetes vízrendszere. A 203 km összhosszúságú vízrendszeren belül a Sarca 78 km-t képvisel. Főbb települések a folyó mentén Carisolo, Pinzolo, Tione di Trento, Ragoli, Ponte Arche (Comano Terme), Le Sarche (Madruzzo), Arco és Nago–Torbole.

Földrajzi fekvése[szerkesztés]

A Sarca forrásvidéke az Adamello–Presanella hegységben

A Sarca folyó három, Trentino területén eredő forráspatak egyesüléséből indul. Ebből kettő a Presanella hegységben ered, a 2668 m magasan eredő Sarca di Genova és a Sarca di Nambrone patakok. A harmadik az Adamello-hegységben 2612 m magasan, a Campiglio-völgyben (Valle di Campiglio), Madonna di Campiglio síközpont fölött eredő Sarca di Campiglio patak. Ezek a Rendena-völgyben (Val Rendena), Pinzolo községnél egyesülnek. Pinzolótól kezdve a vízfolyás neve Fiume Sarca vagy röviden Sarca. Az észak-déli lejtésű Rendena-völgy az Adamello és a Brenta hegység között fekszik, a folyó itt lép be a Külső-Judikáriák (Giudicarie Esteri) nevű történelmi régió területére.

Tione di Trento városnál a Sarca keletnek fordul, sziklafalak közé szorul, átfolyik a Scaletta-kanyonvölgyön (Gola di Scaletta), áthalad a Ponte Arche városhoz tartozó Comano Terme fürdőhelyen. Következik a Limarò-kanyonvölgy, (Canyon del Limarò), ahol a folyó többszáz méter mély szakadékot vágott magának. Madruzzo község[1] Sarche nevű részében a Sarca folyó völgye ismét délnek fordul. A folyó alsó szakasza átfolyik a „Tavak völgyén” (Valle dei Laghi), ahol kilenc természetes tó található, és völgy központján, Vallelaghi községen,[2] a festői Arco városon, végül Nago–Torbole város Torbole városrészénél a Garda-tó északi csücskébe torkollik. A Garda-tóból délen kilépő folyó Mincio néven folytatja útját.

A szigorúan vett Sarca folyó hossza, Pinzolótól mérve 60 km, de ha a forrását képező Sarca di Genova hegyi folyóval (torrente) egynek tekintjük, akkor teljes hossza a forrástól a torkolatig 78 km. Felső szakasza, Pinzolo előtt meredeken zuhanó hegyi patak jellegű, zúgókat és vízeséseket képez, legismertebb ezekből a Cascina Muta and Safti dei Can. Vizének egy részét még a Rendena-völgy elérése előtt elvezetik egy vízerőmű táplálására. A folyó esése fokozatosan csökken, a Garda-tóhoz közeledve egyre inkább síkvidéki jellegűvé válik.

Trentino területén 78 km hosszúságával a Sarca az ötödik leghosszabb folyó (az Etsch/Adige, a Brenta (174 km), a Noce (105 km) és az Avisio (90 km) után). Vízhozam tekintetében a második legnagyobb, csak az Etsch (Adige) előzi meg.

A Sarca a Limarò-kanyonban

Vízrendszere[szerkesztés]

A Sarca éves átlagos vízhozama Torbolénál, ahol a folyó a Garda-tóba ömlik, mintegy 40 m³/s. Ezt a vízmennyiséget a Alpesek egyik legnagyobb vízgazdálkodási rendszere, amely duzzasztógátakból, vízerőművekből és 60 km-nyi összhosszúságú vízvezető alagútrendszerből áll, csaknem teljes mértékben eltereli és energiatermelésre használja. Útja nagy részén a Sarca fő sodra inkább pataknak látszik, mint valódi folyónak.

A vízszerző rendszer első műtárgya 900 méter tszf. magasságban felfogja a Sarca felső folyásának összes mellékfolyójából származó vizet és a 864 méteren fekvő Molvenói-tóba vezeti, amely eredetileg természetes tó volt, de 1952-ben mesterséges víztározó medencévé alakítottak át, mely a Santa Massenza I. vízerőművet táplálja.

A második lépcső a Ponte Pià mesterséges tó, mely 900–400 méter magasságban gyűjti össze a Sarca és mellékfolyói vizét, mellyel a Santa Massenza II. vízerőművet táplálják.

A rendszer utolsó műtárgya Sarchéban található, ahol a megmaradt vízmennyiséget a Toblino-tóba és a Santa Massenza-tóba, innen a Rimone-csatornán keresztül a Cavedine-tóba vezetik, hogy a torbolei vízerőművet táplálja. Az erőmű után a vizet visszajuttatják a folyóba, alig néhány száz méterrel a Garda-tóba torkollása előtt.

Vízgyűjtő területe[szerkesztés]

A Sarca folyó teljes vízgyűjtő területe 1291 km², mely teljes egészében Trentino területén belül fekszik.

A Pinzolo alatt kezdődő (szoros értelemben vett) Sarca folyót tápláló főbb mellékvizek, a torkolat helyével:

  • Bedù di Pelugo patak (rio Bedu II), Pelugo közelében;
  • Bedù di San Valentino patak (rio Bedu I), Villa Rendena mellett;
  • Arnò hegyi folyó (torrente), a legjelentősebb mellékfolyó, Tione di Trento közelében;
  • Algone patak (rio), a Ponte Pià-tónál;
  • a Fehér-források (sorgenti Bianche), Stenico mellett;
  • Duina hegyi folyó (torrente), Ponte Arche közelében;
  • Ambiez hegyi folyó, a Limarò-szakadékvölgynél;
  • Bondai hegyi folyó, a Limarò-szakadékvölgynél.

Árvizek[szerkesztés]

1882-ben a Sarca árvize nagy rombolást tett a Külső-Judikáriák vidékén, Tionéban, Ragoli-ban, Tre Archéban és a Garda-tavi torkolat közelében. A Scaletta-szakadék közútját elhordta a víz.[3]

Az 1999-es árvíz során a Sarca vízhozama a Garda-tóba beömlésnél elérte a 670 m³/s értéket. A felső Rendena-völgy töltéseiben komoly károk keletkeztek, elsősorban a Bedù di Pelugo patak árhullámától. Comano Terme fürdőváros közparkjai víz alá kerültek.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Madruzzo 2016-ban jött létre Calavino és Lasino községek egyesítéséből.
  2. Vallelaghi község 2016-ban jött létre Padergnone, Terlago és Vezzano községek egyesítésével.
  3. Don Lorenzo Guetti: Le Giudicarie di Don Lorenzo Guetti (olasz nyelven). La Voce Cattolica, 1882. szeptember 23. [2021. január 26-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. november 7.)

További információ[szerkesztés]

Commons:Category:Sarca
A Wikimédia Commons tartalmaz Sarca témájú médiaállományokat.