Sarah Silverman

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Sarah Silverman
2016-ban
2016-ban
SzületettSarah Kate Silverman
1970. december 1. (53 éves)[1][2][3][4]
Bedford
Állampolgárságaamerikai
Nemzetiségeamerikai
Élettársa
Foglalkozása
Iskolái
Kitüntetéseicsillag a Hollywoodi Hírességek Sétányán
Színészi pályafutása
Aktív évek1991 –
Tevékenységszínész, humorista, író
Díjai
Emmy-díjak
Legjobb forgatókönyv (varieté különkiadás)
Sarah Silverman: Csodák vagyunk (2014)
Legjobb eredeti zene és szöveg
Jimmy Kimmel Live! (2008)

A Wikimédia Commons tartalmaz Sarah Silverman témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Sarah Kate Silverman (Bedford, New Hampshire, 1970. december 1. –) kétszeres Primetime Emmy-díjas amerikai humorista, író, színésznő.

Élete[szerkesztés]

1970-ben született két zsidó bevándorló, Donald Silverman és Beth Ann Silverman lányaként. A négy testvér közül a legfiatalabb. 12 évesen már a helyi színházban játszott. Manchesterben, majd New Yorkban járt iskolába. A Saturday Night Live 1993–94-es szériájában tűnt fel, de egy év után kirúgták, mert egyik jelenete sem szerepelt a televízióban. Később kirúgását a The Larry Sanders Show-ban parodizálta ki. Ezután számos filmben és sorozatban szerepelt és sok sorozathoz adta hangját vagy karakterét. A filmiparba is betört, filmográfiája kb. 25 filmet számlál. Karakterével mindenféle helyzetben helyt áll, komoly szerepekben is jól teljesít. Saját műsora a The Sarah Silverman Program 2007 és 2010 között került adásba a Comedy Centrálon és 1,8 millió nézőjével ez eddigi legsikeresebb vállalkozása.[5]

2002-től egy kisebb megszakítással 2009-ig Jimmy Kimmellel élt együtt, 2010-ben pedig háromnegyed évig Alec Sulkinnal, a Family Guy producerével-írójával járt. Silverman 2007-ben kijelentette, hogy addig nem akar megházasodni, amíg ez minden meleg pár számára is lehetővé nem válik az Egyesült Államokban.[6]

Munkássága[szerkesztés]

A Comedy Central amerikai tv-csatornánál van saját műsora a The Sarah Silverman Program. A műsort 2007. február 1-jén kezdték sugározni és átlagosan 1,8 millió nézővel az Egyesült Államokban a 18-49 éves korcsoportban a legnézettebb kábeltelevíziós műsor. Humora szatirikus, gyakran érint érzékeny témákat, mint például rasszizmus, szexizmus, vallás.

The Sarah Silverman Program[szerkesztés]

Silverman saját műsora amelyben önmaga karikatúráját alakítja, egy munkanélküli, mihaszna nőt, akit a húga tart el. Nem ismer se istent sem embert, ha valakit ki akar parodizálni. A műsorba minden belefér az abszurd daloktól a vicces jelenetekig. Éli saját életét, mindenkit sértegetve, a világgal nem törődve. Idejének nagy részét a húgával tölti, akit tényleg Sarah igazi nővére, Laura alakít. Fontos szerepet kap még Jay, a rendőr és a két meleg szomszéd.

Filmográfia (válogatás)[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Sarah_Silverman című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  1. Integrált katalógustár (német nyelven). (Hozzáférés: 2015. július 21.)
  2. filmportal.de. (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  3. GeneaStar
  4. Munzinger Personen (német nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  5. https://en.wikipedia.org/wiki/The_Sarah_Silverman_Program
  6. Archivált másolat. [2011. június 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. április 6.)

További információk[szerkesztés]