SIM kártya

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
SIM kártya
SIM kártya egy Nokia 6233 készülékben

A SIM egy olyan integrált áramkört tartalmaz, mely biztonságosan tárolja az IMSI (International Mobile Subscriber Identity) azonosítót és egyéb kódokat, melyek a mobiltelefonokat használók azonosítására használatosak. A SIM a subscriber identity module rövidítése, magyarul előfizetői azonosító modul

A SIM egy mozdítható SIM kártyába van ágyazva, mely áthelyezhető egyik mobilkészülékből a másikba. Kezdetben a SIM kártyákat a bankkártyákkal azonos méretben készítették (85.60 mm × 53.98 mm × 0.76 mm). Az egyre kisebb készülékek megjelenése miatt az egyre kisebb SIM kártyákra volt szükség, ezek a mini SIM kártyák.

A SIM kártyák tartalmaznak egy egyedi sorozatszámot (ICCID), egy nemzetközi előfizetői azonosítót (IMSI), biztonsági információkat, a helyi hálózattal kapcsolatos ideiglenes információkat, egy szolgáltatás listát, melyekhez a felhasználónak elérése van, illetve két jelszót: egy PIN kódot és egy PUK kódot.

Az első SIM kártyát 1991-ben készítette egy müncheni okoskártya készítő cég, a Giesecke & Devrient, mely az első 300 db kártyát a finn Radiolinja vezeték nélküli hálózatot üzemeltető cégnek adta el.[1]

Kinézet[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A SIM chip felépítése

Háromféle feszültségen működnek a SIM kártyák, 5, 3 és 1,8 volton. A kártyák legtöbbjének feszültsége 1998 előtt még az 5 volt volt. A kártyákhoz használt mikrokontrollerek különböző felépítésűek. Az általános ROM méret 64 és 512 KB között, az általános RAM méret 1 és 8 KB között, az EEPROM pedig 16 és 512 KB között van. A ROM tartalmazza a kártya operációs rendszerét és tartalmazhat alkalmazásokat, az EEPROM pedig az ún. személyes információkat, mint a biztonsági kódok, telefonkönyv, SMS beállítások, stb., valamint az operációs rendszer patch fájljait. A modern SIM kártyákra az előfizető is tölthet alkalmazásokat.

Fajtái[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A SIM kártyáknak jelenleg 3 fajtája van jelen:

  • Sima "nagy" SIM kártya: ez az alap, 25*15*0,8 mm nagyságú. Közel 20 éve van jelen a piacon, a legtöbb mobiltelefon ezt a szabványt részesíti előnyben
  • MicroSIM: 15*12*0,8 mm nagyságú, ezt az okostelefonoknál az Apple, és az android-os szoftvert futtató eszközök újabb generációján kezdték el használni. Az első MicroSIM 2010 januárjában, az IPad megjelenésekor jött ki, mivel az IPad csak azt a szabványt támogatta.
  • NanoSIM: 2012 szeptember 28-ától van jelen a magyar piacon. NanoSIM-et csak az IPhone 5-ös készülékbe lehet belerakni, 0,1mm-rel vékonyabb, mint a Micro- és a sima SIM kártya, így csupán 12,3*8,8*0,67 mm.

Fordítás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Subscriber identity module című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]