Sávos díszmárna

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Sávos díszmárna
Természetvédelmi státusz
Nem szerepel a Vörös listán
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Főosztály: Csontos halak (Osteichthyes)
Osztály: Sugarasúszójú halak (Actinopterygii)
Rend: Pontyalakúak (Cypriniformes)
Család: Pontyfélék (Cyprinidae)
Alcsalád: Cyprininae
Nem: Puntius
Faj: P. lineatus
Tudományos név
Puntius lineatus
Duncker, 1904
Szinonimák
  • Barbus lineatus (Duncker, 1904)
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Sávos díszmárna témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Sávos díszmárna témájú kategóriát.

Sávos díszmárna (Puntius lineatus) kedvelt díszhal, bár az utóbbi időben visszaesett a kereslet iránta.

Megjelenése[szerkesztés]

Kifejlett kori testmérete általában 5–6 cm körül alakul. Hasonlít a zebracsíkos díszmárnára (Puntius johorensis), valamint a Puntius gemellus-ra, és a P. trifasciatus-ra is. Alapszínezete sárgás-barnás, hasoldalán ezüstös, testén 4-6 fekete hosszanti csík fut végig (változattól függően).

Tartása[szerkesztés]

22-26 Celsius-fokot igényel, hozzá lehetőleg lágy-enyhén kemény, valamint enyhén savas (pH 6-6,5) kémhatású vizet töltsünk. Tartása egyszerű, kezdők számára sem bonyolult feladat. Mint a legtöbb márnafaj, csapatos hal, legalább 6 egyedet gondozzunk. Félárnyékos medencében, melyet úszónövények által szűrt világítással oldhatunk meg legkönnyebben, otthonosan mozog. Minimum 120 literes medencébe helyezzük őket, ahol társíthatjuk dániókkal, hasonló díszmárnákkal is.

Szaporodása[szerkesztés]

Szabadon ívó hal, ikráit elszórja az aljzatra. Ikrafaló hal, ha az ikrák nem megfelelő búvóhelyt nyújtó talajra hullanak, jó részüket könnyedén felfalhatják akár a szülők is. Tenyésztésekor épp ezért ikrarácsot érdemes alkalmazni. A kishalak kikelés után még szikzacskójukból táplálkoznak, ezután kezdenek el vadászni apró élő eledelekre, mint amilyenek a papucsállatkák is, de hamar el tudják fogyasztani a nagyobb méretű alsóbbrendű vízi állatokat is.

Életmódja[szerkesztés]

Mozgékony, csapatos hal, a természetben szívesen úszik rajokba verődve, ha akváriumban tartjuk, akkor erre ügyeljünk. Növények közt találhat magának megfelelő búvóhelyeket, de ez a szabad kiúszótér rovására ne menjen. A sötét talaj fokozza biztonságérzetét! A kereskedelemben kapható száraz haleledeleket elfogadja, de célszerű néha szúnyoglárvával, tubifexel, forrázott salátalevéllel, cukkínivel is kiegészíteni étrendjét egészsége és természethű táplálása érdekében. Nappal aktív hal.