Rush (album)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Rush
Rush
nagylemez
Megjelent1974. március
1974. július (remix)
1997. május 6. (remastered)
Felvételek1973
Eastern Sound és Toronto Sound Studios, Kanada
StílusHard rock, heavy metal
Nyelvangol
Hossz40 perc 7 mp (eredeti, 1974)
40 perc 20 mp (újrakiadás, 1997)
KiadóMoon Records (Kanada)
Mercury/Polygram (USA)
ProducerRush
Kritikák
Rush-kronológia
Rush
(1974)
Fly by Night
(1975)
Kislemezek az albumról
  1. Finding My Way
    Megjelent: 1974. augusztus
  2. In the Mood
    Megjelent: 1974.
SablonWikidataSegítség

A Rush a kanadai Rush együttes 1974-ben megjelent bemutatkozó nagylemeze. Ez az egyetlen Rush stúdióalbum, melyen az eredeti dobos, John Rutsey játszik. A zenekar későbbi progresszív stílusára jellemző komplex dalszerkezetekkel ellentétben ezen az első albumon a Rush hangzása sokkal inkább az 1970-es évek eleji brit hard rock/heavy metal együttesek stílusát követte. Különösen a Led Zeppelin hatása érezhető erősen egyes a dalokban a gitáros Alex Lifeson bluesos játékának, és az énekes Geddy Lee magas, Robert Plantre emlékeztető hangja miatt.

Történet[szerkesztés]

Az 1968-ban alakult Rush trió öt év koncertezés után jelentette első stúdiófelvételét. A Not Fade Away című Buddy Holly-dal feldolgozását és a You Can't Fight It című saját dalukat 1973-ban adták ki kislemezen. Ugyanebben az évben kezdtek neki első nagylemezük felvételeinek az Eastern Sound stúdióban, majd novemberben a Toronto Sound Studiosban egy második session keretében átrostálták a dalokat, néhányat újra rögzítettek a lemezhez, másokat pedig, mint például a bemutatkozó kislemez dalait, kihúztak a végleges számlistáról.

A bemutatkozó Rush-album eredetileg saját kiadásban jelent meg a Moon Records neve alatt Kanadában, 1974 márciusában. 3500 példányban nyomták ki az albumot, és rövid időn belül elfogyott. Az album Working Man című dala Donna Halper rádiósnak köszönhetően Clevelandben a városi rádióban nagy sláger lett, és gyakorlatilag ennek köszönhető az amerikai Mercury Recordsszal megkötött nagykiadós szerződés. A Mercury júliusban adta ki Amerikában a Rush bemutatkozó albumát, melyet újrakevert, feljavított Terry Brown hangmérnök (akivel később több albumon is együtt dolgozott a zenekar). A Billboard lemezeladási listáján a 105. helyig jutott az album, és az Egyesült Államokban 1995-re érte el az aranylemezt jelentő ötszázezres példányszámot. CD-n először 1987-ben jelent meg a lemez, majd 1997-ben a Rush Remasters sorozatban digitálisan feljavított hangzással adták ki újra az albumot.

A lemez borítóján a Rush-logó eredetileg piros színű volt, de nyomdai hiba miatt rózsaszín árnyalatban került boltokba. Az albumról a Finding My Way és az In the Mood jelentek meg kislemezen 1974-ben. 2008 júliusában a Rock Band nevű számítógépes játék kapcsán megjelent a Working Man dal egy korai, a nagylemezen hallhatótól eltérő változata ("vault edition").

Az album dalai[szerkesztés]

Minden dal Geddy Lee és Alex Lifeson szerzeménye, kivéve az In the Mood című dalt, melyet Geddy Lee írt.

  1. Finding My Way – 5:05
  2. Need Some Love – 2:18
  3. Take a Friend – 4:24
  4. Here Again – 7:37
  5. What You're Doing – 4:22
  6. In the Mood – 3:33
  7. Before And After – 5:34
  8. Working Man – 7:11

Közreműködők[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]