Ronnie Van Zant

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ronnie Van Zant
Életrajzi adatok
Születési névRonald Wayne Van Zant
Született1948. január 15.[1][2][3]
Jacksonville[4]
Származásamerikai
Elhunyt1977. október 20. (29 évesen)[1][2][3]
Gillsburg
SírhelyFlorida
SzüleiMarion Virginia Van Zant
Lacy Austin
Pályafutás
MűfajokSouthern rock
Aktív évek1964-1977
EgyüttesLynyrd Skynyrd
Hangszerének, gitár, zongora, dob
Hangbariton
Tevékenység
Kiadók
A Wikimédia Commons tartalmaz Ronnie Van Zant témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Ronnie Van Zant (Jacksonville, Florida, 1948. január 15.Gillsburg, Mississippi, 1977. október 20.) amerikai énekes, dalszövegíró. Alapító tagja a Lynyrd Skynyrd rockzenekarnak.

Korai évek[szerkesztés]

Ronald Wayne "Ronnie" Van Zant 1948 január 15-én született Jacksonville-ben Florida államban. Szülei, Lacy Van Zant (1915–2004) és Marion Van Zant (1929–2000).

Lynyrd Skynyrd[szerkesztés]

1964 nyarán három tinédzser, Ronnie Van Zant (ének), Allen Collins (gitár) és Gary Rossington (gitár) alapította az együttest, majd Leon Wilkeson basszusgitáros és Bob Burns dobos csatlakozásával felvették a Noble Five nevet.1965-től, amikor a basszusgitáros posztra Larry Junstrom csatlakozott, a My Backyard nevet használták. Van Zant 1970-ben határozta el az újabb névváltoztatást, mérlegelték a The Noble Five név visszavételét és a One Percent nevet is. Végül gimnáziumi (Robert E. Lee Highschool)tornatanáruk, Leonard Skinner nevét választották, aki nem igazán szerette a hosszú hajú rockereket. Ekkor még így írták, de Skinnerrel később baráti kapcsolat alakult ki, ezért 1972-ben a nevet a hasonlóan ejtendő Lynyrd Skynyrd írásúra változtatták.

Halála[szerkesztés]

1977. október 20-án repülőbalesetben a csapat három tagja (Ronnie Van Zant, Steve Gaines és nővére, Cassie Gaines vokalista) életét vesztette, a többiek pedig súlyosan megsérültek. Ekkor abbahagyták a közös zenélést, a tagok külön próbálkoztak (The Rossington-Collins Band, The Artimus Pyle Band, The Allen Collins Band).

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Find a Grave (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  2. a b Find a Grave (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  3. a b GeneaStar
  4. Integrált katalógustár (német nyelven). (Hozzáférés: 2014. december 14.)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Ronnie Van Zant című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.