Reakciókoordináta

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
2H2 + O2 = 2H2O. Az anyagmennyiségek és a reakciókoordináta változása az idő függvényében

A reakciókoordináta (ξ, mértékegysége: mol) a kémiai reakció előrehaladásának a mértékét kifejező mennyiség, amelyet az alábbi egyenlet definiál:

illetve a megváltozása:

A kifejezésben:

nB a B komponens anyagmennyisége, mol
νB a B komponens sztöchiometriai száma a reakcióegyenletben

Szavakkal megfogalmazva: a kémiai reakcióban részt vevő valamelyik komponens (általánosan a B komponens) anyagmennyiségének a megváltozása (a változás abszolút értéke) a kiindulástól számítva, osztva a komponensnek a reakcióegyenletben szereplő sztöchiometriai számával. Az abszolút érték azért szükséges, mert minden kémiai reakcióban van komponens, amely képződik (termék), és van amely fogy (kiindulási komponens). A reakciókoordináta a reakció előrehaladásával ξ = 0-ról indulva növekszik a reakció befejeződéséig, a dinamikus egyensúlyi állapot eléréséig, ahol ξ = ξegys.

A reakciókoordináta tehát azt mutatja meg, hogy az adott időpillanatban milyen mértékben zajlott már le a reakció („út” jellegű mennyiség). A kémiai reakció sebességét e fogalom segítségével definiáljuk.

A definíció-összefüggésből kiolvasható, hogy a reakciókoordináta változása 1 mol, ha a reakcióegyenletben feltüntetett sztöchiometriai számoknak (sztöchiometriai együtthatóknak) megfelelő anyagmennyiségű kiindulási anyagok végtermékekké alakulnak.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]