Raddus (MC 85 csillag cirkáló)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Raddus
Első megjelenésCsillagok háborúja VIII: Az utolsó Jedik
Utolsó megjelenésCsillagok háborúja VIII: Az utolsó Jedik
Kapcsolat Ellenállás
Főbb jellemzők
Osztálynehéz cirkáló, csillag cirkáló
Maximális sebesség120 km/h
Harci egységekellenálló rohamosztagosok, droidok
Kiegészítő űrhajókRZ-2-A szárnyú vadászgép, T-70 X szárnyú vadászgép, U-55 teherhajók
Fegyverzet18 db nehéz turbólézer, 18 db nehéz ionágyú, 12 db pont védelmi lézeres ágyú, 6 db proton torpedó
VédelemTerelő Pajzs
Meghajtás10 db hajtómű
EnergiaforrásHiperanyag reaktor
Hossz3438
Szélesség706
Magasság461

A Raddus, korábbi nevén Dawn of Tranquility (magyarul: A nyugalom hajnala) egy Mon Calamari cirkáló a Csillagok háborúja univerzumában, ami Leia Organa személyes zászlóshajója, amikor az Első Rend megtámadta a d'quari bázist. Ez volt az az utolsó hajó, ami még a Katonai Leszerelési Törvény előtt épült az Új Köztársaság idején.

A név eredete[szerkesztés]

A nevét Ackbar admirális adta Raddus admirálisról, aki a scarifi csatában halt meg. Így akarta Ackbar tudatosítani, hogy Raddus admirális hű volt mindig a Mon Calamari és a Lázadó Szövetséghez.

Felépítése[szerkesztés]

Mérete[szerkesztés]

A Raddus több mint 3438 méter hosszú. Talán az egyik legnagyobb Mon Calamari cirkáló a galaxisban. Szélessége 706 méter. Magassága 461 méter.

Fegyverzete[szerkesztés]

A Raddus 18 db nehéz turbólézerrel volt felszerelve. Ezen kívül volt rajta 18 db nehéz ionágyú, 12 db védelmi lézeres ágyú, és 6 db proton torpedó.

Parancsnoki híd[szerkesztés]

A hajó parancsnoki hídja a hajó elején volt. Itt egy holoasztal volt, ami igen nagy segítséget nyújtott. Itt irányították a cirkálót is. Amikor Kylo megtámadta a hidat, akkor a parancsnoki híd alatt alakítottak ki egy ideiglenes hidat.

Hajtóművek[szerkesztés]

Az egész hajó 10 db hajtómű hajtja. Ezek közül 6 db manőverező hajtómű is volt, amivel sikeresen tudták manőverezni a Raddust.

Története[szerkesztés]

A Raddust a Corellian Engineering Corporation és a Mon Cala Hajógyárak közösen gyártották az Új Köztársaság alatt. A Raddus az Új Köztársaság Csillagflottájában szolgált Dawn of Tranquility néven. Amikor a hajó visszavonult, átalakították és az Ellenállás szolgálatába állt. Ackbar ekkor nevezte át Raddusra, Raddus admirális tiszteletére.

Közvetlenül, hogy a Csillagpusztító Bázis megsemmisült, a Raddus kész volt, hogy kiürítse a d'quari bázist. Miközben Poe Dameron és a többi vadász harcolt az Első Renddel, addig a Raddus és a személyzet sikeresen megmenekült. Ezután fénysebességre ugrottak.

Amikor az Első Rend megtalálta az Ellenállás zászlóshajóját, Kylo Ren támadást indított ellenük. Megtámadta a fő hangárt, ahol mindenki életét vesztette. Ezután a parancsnoki hidat célozta meg. Leia Organa érzékelte fiát az Erőben, de nem akarta megölni. Végül két TIE vadász támadta meg a hidat és az megsemmisült. A hídon mindenki meghalt, kivéve Leiát, aki az Erő segítségével jutott vissza.

A Radduson Amilyn Holdo admirális helyettes vette át Leia Organa helyét.

Megjelenése filmekben[szerkesztés]

Csillagok háborúja VIII: Az utolsó Jedik (Star Wars Episode VIII: The last jedi, 2017)

Megjelenése könyvekben[szerkesztés]

Megjelenik Az utolsó Jedik könyvváltozatában

De megjelenik számos Star Wars könyvekben és Képes Útmutatókban

Források[szerkesztés]

  • Wookepeedia: Raddus (MC 85 star cruiser)
  • jedipedia
  • starwars.com
  • Star Wars: The last jedi Visual Dictionary
  • Star Wars: Képes Útmutató

További információ[szerkesztés]