Péterfi Leontin István

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Péterfi Leontin István
Született1937. február 3. (87 éves)
Kolozsvár
Állampolgárságaromán
Nemzetiségemagyar
SzüleiPéterfi István
Foglalkozásabiológus,
egyetemi oktató
SablonWikidataSegítség

Péterfi Leontin István (Kolozsvár, 1937. február 3. –) erdélyi magyar biológus. Péterfi István biológus fia.

Életútja[szerkesztés]

Szülővárosa 2. számú Fiúlíceumában érettségizett (1954), a Victor Babeș Egyetem Természetrajz-Földrajz Karán biológia szakos képesítést szerzett (1959). Tudományos pályáját a Babeș-Bolyai Egyetemen gyakornokként kezdte (1960–64), majd a Román Akadémia kolozsvári fiókjának biológiai részlegén kutató (1964–76), főkutató (1976-tól), a kolozsvári Biológiai Kutató Központ Ökológiai Laboratóriumának tudományos főkutatója. 1985-től a laboratórium vezetője. A biológiai tudományok doktora (1971); a Romániai Biológiai, Sejtbiológiai és Ökológiai Társaságok tagja.

Munkássága[szerkesztés]

1976-tól a kolozsvári egyetemen növényrendszertani előadásokat és laboratóriumi gyakorlatokat tartott magyar nyelven, 1990-ben felkérték a közben megszűnt magyar nyelvű előadások újrakezdésére.

Kutatási területe: algológia (rendszertan, elektromikroszkopikus sejtszerkezet, numerikus taxonómia, mennyiségi környezettan). Román és angol nyelvű szakdolgozatai bel- és külföldi szaklapokban jelentek meg. A Tratat de algologie IV. kötetének társszerzőjeként elnyerte a Román Akadémia E. C. Teodorescu-díját (1981).

Források[szerkesztés]