Pavel Chekov

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Pavel Chekov
Megszemélyesítője Walter Koenig
Neme férfi

Pavel Chekov, teljes nevén Pavel Andrejevics Csekov (Puskino, Oroszország, 2245. szeptember 19.) az eredeti Star Trek tévésorozat egyik főszereplője, ahol navigátor és tudományos tiszt a USS Enterprise fedélzetén.

Chekov figuráját a sorozatban és az első hét mozifilmben Walter Koenig alakította, az alternatív időben játszódó Star Trek XI.-ben pedig Anton Yelchin.

Rövid életrajz[szerkesztés]

Chekov a hajó legfiatalabb zászlósa, navigátora. 2245-ben született Puskinoban, közel Moszkvához. Fiatal kora ellenére a hajó megbecsült tagja, aki nagy tudással és széles érdeklődési körrel rendelkezik, bár még sok a tanulni, tapasztalni valója. A navigátori teendők mellett a tudományos munkákba is bekapcsolódik, ő szokta helyettesíteni Spockot a tudományos poszton, ha a vulkáni nem tartózkodik a hídon. Kíváncsiságtól hajtva szívesen vesz részt bolygófelderítő munkákban, néha szinte túlbuzgó hévvel dolgozik. Tapasztalatlansága miatt nehezebben kezeli a stresszes helyzeteket, néha pánikba is esik. Mindenről igyekszik bebizonyítani, hogy azt az oroszok találták föl először.

  • 2261: zászlósként megkezdi szolgálatát az Enterprise-on.
  • 2263 július: időlegesen átirányítják a USS Lermontovra, műveleti tiszti pozícióba.
  • 2264 január: visszatér az Enterprise-ra, navigátori posztra.
  • 2265 szeptember: az Enterprise ötéves küldetése befejeződése után beiratkozik a Csillagflotta annapolisi Biztonsági Tiszti Akadémiájára.
  • 2266 december: szakértői segítséget nyújt Dr. Mark Pipernek a Johns Hopkins Egyetemen, aki ez idő tájt klingon kézifegyverek tanulmányozásával foglalkozik.

Ott tartózkodása idején Dr. Pipert meggyilkolják, az ügybe ő is belekeveredik, bérgyilkosok szegődnek a nyomába.

  • 2267 január: hadnaggyá léptetik elő, és kinevezik az Enterprise biztonsági főnökévé.
  • 2278 április: korvettkapitányi rangról parancsnokká léptetik elő, kinevezik a USS Reliant első tisztjévé.
  • 2291: hivatalos útjai között a Trans-Universal nevű űrszállítócégnek dolgozik.
  • 2293 június: részt vesz az 1701-B regisztrációs számú, Excelsior osztályú Enterprise keresztelőjén, melynek során a Plútó pályáján túlról megmentik egy El Auriai szállítóhajó legénységét. Az esemény során a keresztelőn szintén részt vevő James T. Kirk admirális eltűnik, valószínűleg életét veszti.

Akadémiai évei alatt ismerkedik meg Irina Galliulinnal, de a nő túl merevnek és hivatalosnak találja Chekovot és a Csillagflottát ezért elhagyja és kilép az Akadémiáról. Chekov később találkozik vele, amikor az Auroráról mentik ki, Irina ekkor a Dr. Sevrin által vezetett csoport híve és amikor Chekov elmondja neki hogy még mindig szereti ő ismét elhagyja.

Mint taktikai tiszt szereti a hadtörténelmet és a régi fegyvereket.

Források[szerkesztés]