Paul Brunton

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Paul Brunton
Született1898. október 21.[1]
London
Elhunyt1981. július 27. (82 évesen)[2][3]
Vevey
ÁlneveRaphael Hurst
Állampolgárságabrit
Foglalkozása
A Wikimédia Commons tartalmaz Paul Brunton témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Paul Brunton (születési nevén Raphael Hurst) (London, 1898. október 21.Vevey, Vaud kanton, Svájc, 1981. július 27.) angol újságíró, író, világutazó, teozófus és misztikus. A neohindu spiritualitás egyik korai népszerűsítője a nyugati világban.

Élete[szerkesztés]

Zsidó családban született. Fiatal korában a spiritizmussal foglalkozott.[forrás?] 1920-ban csatlakozott a Teozófiai Társulathoz. 1921-ben feleségül vette Karen Augusta Tuttrupot, akitől egy fia született, Kenneth Thurston Hurst (1923). Feleségétől 1926-ban vált el, de továbbra is baráti viszonyban maradtak. Londonban könyvkereskedőként és újságíróként dolgozott.

1930-ban Indiába utazott, ahova hitetlensége vitte, mert le akarta leplezni a csalók, szemfényvesztők, mágusok, jógik, fakírok trükkjeit. Itteni utazása során hihetetlen varázslatokkal, hajmeresztő mágiákkal, fakírmutatványokkal szembesült, ám csalásra – az igazi jógik körében – nem bukkant. Ugyanakkor megerősödött abban is, hogy az alsórendű fakírok és áljógik utcai mutatványai nem egyebek közönséges bűvészkedésnél.[4]

A következő évben Rámana Maharisi spirituális gurunak is a tanítványa lett, majd hosszabb időn át aszkéta és jógi életmódot folytatva más emberként tért vissza Európába.[4]

1938-ban az Egyesült Államokban telepedett le, ezután átmenetileg Ausztráliában és Új-Zélandon élt, majd az 1950-es évek végétől Svájcban telepedett le, ahol hátralévő életében élt. 1981 nyarán, 82 évesen itt érte egy agyvérzés, kómába esett és távozott az élők sorából.

Művei[szerkesztés]

India titkai

Magyarul[szerkesztés]

  • India titkai; ford. Baktay Ervin; Rózsavölgyi, Bp., 1938
  • Egyiptom titkai; ford. Gál Andor; Rózsavölgyi, Bp., 1940
  • A felsőbbrendű én; ford. Gál Andor; Rózsavölgyi, Bp., 1941
  • Az önvaló bölcsessége; ford. Kisházi Anna; Arkánum Szellemi Iskola–Szukits, Őriszentpéter–Szeged, 1994 (Arkánum Szellemi Iskola könyvtára sorozat)
  • A titkos ösvény. A lelki én-feltárás módszere a modern világ számára; ford. Újvári László; Szukits, Szeged, 1995
  • A jóga titkos tanításai; ford. Kisházi Anna; Arkánum Szellemi Iskola–Szukits, Őriszentpéter–Szeged, 1995 (Arkánum Szellemi Iskola könyvtára sorozat)
  • A Himalája titkai; ford. Domokos Bálint; Szukits, Szeged, 1997
  • India titkai; ford. Baktay Ervin; 2. jav. kiad.; Geopen, Bp., 1999 (Keleti misztika)
  • Meditációk válság esetére; ford. Prókai Attila; Szukits, Szeged, 2005
  • Misztikus tanítások; ford. Zsiday Viktor; Golyós Toll, Szombathely, 2009

Online könyvek[szerkesztés]

Angolul[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. The Fine Art Archive. (Hozzáférés: 2021. április 1.)
  2. Francia Nemzeti Könyvtár: BnF források (francia nyelven). (Hozzáférés: 2015. október 10.)
  3. AlKindi
  4. a b Paul Brunton: India titkai
  5. Some information

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Paul Brunton című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.