Patrik Brinkmann

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Patrik Brinkmann
Patrik Brinkmann Berlinben
Patrik Brinkmann Berlinben
Született1966. december (57 éves)
Motala
Állampolgárságasvéd
Foglalkozása
  • üzletember
  • politikus
A Wikimédia Commons tartalmaz Patrik Brinkmann témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Jan Patrik Vilhelm Brinkmann von Druffel-Egloffstein (Motala(wd), Motala község, 1966 decembere –) a bányaiparban érdekelt svéd-német üzletember. Anyagilag támogatja az európai jobboldal politikai programjait és vezető szerepet tölt be konzervatív és nemzeti szervezeteknél.

A 80-as évek második felében és a 90-es években Brinkmann aktív része volt az ingatlan iparnak. A 90-es évek végén az ásványok feltárása iránt fordította érdeklődését és 2005-ben megalapította a Wiking Mineral(wd) vállalatot, amely bányászattal és bányafejlesztéssel foglalkozik, és melynek 50%-ban a tulajdonosa családtagjaival együtt.[1]

A 90-es évek óta lelkesedik az identitás, etnoplurális áramlatokért és a francia Új Jobb-ért. Számos európai jobboldali pártban közreműködött, többek között szoros kapcsolatot font különböző konzervatív és nemzeti szervezetekkel, mint például az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ), Vlaams Belang, UKIP,[2] NPD és az iszlám iránt kritikus Pro-Bewegung, közvetlen kapcsolatok és pártfogói támogatások révén.[3] Az európai jobboldal és Izrael közelségére törekedve ellátogatott a Kneszetbe Kent Ekeroth-tal a Svédországi Demokratáktól és az amerikai Arkansas állam kormányzójával, Mike Huckabee-vel.[4] Az Izraellel való kapcsolat egy vitatott téma az európai jobboldalon belül,[5][6] amely meg is mutatkozik abban, hogy milyen reakciót is váltott ez ki Izraelben és Európában.[7][8]

Brinkmann az Európai Kontinens Alapítvány révén, amely a saját szervezete, konferenciákat bonyolít le és ápolja a kapcsolatot az európai jobboldalon aktívan részt vevő értelmiségiek, írók és politikailag éberek között.[9] Ebben többek között Mihail Gorbacsov korábbi tanácsadójának, Dashitjevnek fontos szerepe volt,[10] ugyanakkor Brinkmann Európa és Oroszország közeledését támogatja.[11][12]

2011 óta Brinkmann politikailag nem aktív, helyette a vállalataira összpontosít, melyek hátrányos helyzetbe kerültek a politikai állásfoglalása körül keltett figyelemben.[13] A korábbi munkaügyi miniszter, Sven-Otto Littorin megjelenése a Wiking mineral igazgatótanácsában 2012-ben komoly figyelmet ébresztett a svéd médiában,[14] mely azzal végződött, hogy Littorin feljelentette az Expressen című lapot.[15]

2014 júliusában bejelentette Brinkmann egy szerkesztőségnek küldött levelében, hogy Magyarországon szándékozik részlegesen letelepedni. Indoklásául azt adta, hogy a magyar beruházási klíma hosszú távon érdekesnek tűnik, ugyanakkor meggyőző számára, hogy a magyar társadalom kultúrkonzervatív és hogy Magyarországot egy nemzeti konzervatív kormány irányítja, amely a politikai mező középtáján pozicionálja magát. Ugyanebben a cikkben Brinkmann szintén kifejezte Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor iránt érzett szimpátiáját.

Brinkmann édesanyja németországi származású, aki Svédországban nevelkedett. Többnyire a fiatal éveiben Brinkmann a pünkösdista mozgalomban volt aktív, többnyire szociális segítséget nyújtva többek között Srí Lanka-n, felnőttként viszont az ortodox egyházhoz vonzódott. 2007 óta elsősorban Berlinben él, nős és hat gyermeke van.[16]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. "Wiking Mineral." Archiválva 2006. március 3-i dátummal a Wayback Machine-ben (svéd)
  2. "Patrik Brinkmann zu politischen Gesprächen im Britischen Oberhaus" Archiválva 2014. július 15-i dátummal a Wayback Machine-ben (Német) PRO-NRW
  3. "Portrait Patrik Brinkmann: Mäzen von Rechtsaußen." Archiválva 2014. június 5-i dátummal a Wayback Machine-ben Esszett, 2011. július 9. (német)
  4. "Europäische Rechtsparteien bauen Kontakt nach Israel aus" Junge Freiheit, 2011. február 7. (német)
  5. "Israelisk minister mötte nationalister i Belgien." Expo, 2011. június 7. (svéd)
  6. "Patrik Brinkmann zu Besuch in Österreich und Israel" Archiválva 2014. július 14-i dátummal a Wayback Machine-ben PRO-NRW (német)
  7. "Israeli FM complains about Deputy Minister’s meetings with extreme-rightists in Europe" Archiválva 2014. július 14-i dátummal a Wayback Machine-ben Euro-Asian Jewish Congress, július 13, 2011 (Az angol)
  8. "Identitär ideolog på pro-judiskt korståg" Archiválva 2014. július 15-i dátummal a Wayback Machine-ben Nationell.nu, 2011. június 1. (svéd)
  9. "Kontinent Europa Stiftelsen - Europamanifestet." Kontinent Europa Stiftelsen, 2007. december 26. (svéd)
  10. "Wjatscheslaw Iwanowitsch Daschitschew" Német Wikipedia (német)
  11. "Europa ohne Russland ist undenkbar" Archiválva 2014. július 14-i dátummal a Wayback Machine-ben Sajtóközlemény, 2009. augusztus 5. (német)
  12. "Die deutsch-russische Schicksalsgemeinschaft" Archiválva 2015. május 1-i dátummal a Wayback Machine-ben Sajtóközlemény, 2009. augusztus 6. (német)
  13. "Brinkmann lämnar politiken." Expo, 2011. augusztus 23. (svéd)
  14. "Littorin värvas av känd högerextremist" Expressen, 2012. június 21. (svéd)
  15. "Littorin: 'Nu är det nog'" Archiválva 2014. június 5-i dátummal a Wayback Machine-ben Dagens Media, 2012. június 27. (svéd)
  16. "Fears of Neo-Nazi Center in Berlin" Spiegel Online, 2008. július 12. (angol)