Owen Wingrave

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Owen Wingrave
opera
Sir Peter Pears Sir Philip Wingrave szerepében
Sir Peter Pears Sir Philip Wingrave szerepében
Eredeti nyelvangol
AlapműHenry James, Myfanwy Piper
ZeneBenjamin Britten
Főbb bemutatók1971. május 16.

Az Owen Wingrave Benjamin Britten egyik kétfelvonásos operája. Szövegkönyvét Myfanwy Piper írta Henry James azonos című novellája alapján. Az opera a BBC2 televíziós csatorna számára készült. A felvételt, amely 1970 novemberében készült 1971. május 16-án sugározták. Színpadon először 1973. május 10-én mutatták be a londoni Királyi Operaházban.

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő Hangfekvés
Owen Wingrave, a Wingrave család utolsó tagja bariton
Spencer Coyle, egy katonai előkészítő intézmény vezetője basszbariton
Lechmere, Owen diáktársa Coyle intézményében tenor
Miss Wingrave, Owen nagynénje szoprán
Mrs Coyle szoprán
Mrs Julian, özvegyasszony, eltartott rokon Paramore-ban szoprán
Kate, a lánya mezzoszoprán
Sir Philip Wingrave vezérezredes, Owen nagyapja tenor
Narrátor, balladaénekes tenor
Wingrave ezredes, kísértet néma szereplő
Az ifjú Wingrave, a fia, kísértet néma szereplő
Távoli kórus fiúkar

Cselekménye[szerkesztés]

Owen Wingrave régi angol katonai család sarja, de ő maga szakítani akar a százados hagyománnyal, és békésebb pályát akar választani. Elhatározása nagy felzúdulást kelt rokonai között, meghívják vidékre, Paramore-ba, a család ősi kastélyába, hogy ott szándékának megváltoztatására bírják. Nagyapja, menyasszonya, valamennyi atyafia mind erről igyekeznek őt meggyőzni. Végül nagyapja, Sir Philip, a család feje, kizárja az örökségből, de a fiú így is hajthatatlan marad. Menyasszonya, Kate sem hajlandó követni őt, sőt gyávának bélyegzi. Owen tiltakozik. A lány akkor azt mondja, bizonyítsa be bátorságát, aludjon éjjel abban a szobában, ahol a kísértetek járnak. Egyik Wingrave-ős ugyanis gyávának találta fiát, és haragjában úgy megütötte, hogy meghalt. Temetése napján az apát is holtan találták. A családi legenda szerint apa és fia szoktak kísérteni abban a szobában. Owen bemegy, Kate pedig rázárja az ajtót. Egy idő múlva zajt hallanak onnan, Kate kinyitja az ajtót, és Owen sápadtan, élettelenül fekszik a padlón.

Diszkográfia[szerkesztés]

  • Peter Coleman-Wright (Owen Wingrave), Alan Opie (Spencer Coyle), James Gilchrist (Lechmere), Elizabeth Connell (Miss Wingrave), Robin Leggate (Sir Philip Wingrave; Narrátor) stb.; Tiffin Fiúkórus, City of London Sinfonia, vezényel Richard Hickox (2007) Chandos CHAN 10473(2)

Források[szerkesztés]

  • opera Operaportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap