Ona Munson

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ona Munson
Ona Munson in The Red House.jpg
Életrajzi adatok
Születési név Ona Wolcott
Született 1903. június 16.
Portland[1]
Származás Portland, Oregon,  USA
Elhunyt 1955. február 11. (51 évesen)
New York City, New York  USA
Házastársa Edward Buzzell
Stewart McDonald
Eugene Berman

Ona Munson az IMDb-n
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Ona Munson témájú médiaállományokat.

Ona Munson, született Ona Wolcott (1903. június 16.1955. február 11.) amerikai színésznő volt, talán a legismertebb alakítása az Elfújta a szélben Belle Watling prostituált szerepe.

Karrier[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Énekes-táncosként kezdte, a No, No, Nanette című darabban szerepelt először. Innentől indult meg Munson rádiós és színpadi karrierje 1930-ban New Yorkban. Ő adta elő először a Broadwayn a You're the Cream in My Coffee című dalt 1927-ben a Hold Everything musicalben.

Első filmszerepe egy Warner Brothers-produkcióban volt 1930-ban. Ona Munson a következő évben megjelent egy zenés komédiában (Hot Heiress), ahol több dalt énekelt Ben Lyonnal. Játszott még a Broadmindedben és a Five Star Finalban. Ezek után kis időre visszavonult, majd 1938-ban tért vissza újra a képernyőre.

David O. Selznick az Elfújta a szél szereposztásakor bejelentette, hogy Mae Westnek szánja Belle szerepét, de ez csak a filmet övező reklámhadjárat része volt. Tallulah Bankhead visszautasította a szerepet, mert túl jelentéktelennek tartotta. A szeplős, alacsony Munson az érzéki Belle ellentéte volt, a szerepet színészi képességeinek köszönhette és mély, rekedtes hangjának, ami szexualitást és világiasságot hordozott magában. Az Elfújta a szél után karrierje stagnált, élete hátralévő részében beskatulyázták Munsont a Belle-hez hasonló szerepkörbe.

Csillagot kapott a Hollywood Walk of Fame-en.

Magánélet[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Munson háromszor volt házas. Első férje Edward Buzzell színész és rendező volt, 1927-ben házasodtak össze. Következő férjéhez, Stewart McDonaldhoz 1941-ben, Eugene Berman tervezőhöz 1949-ben ment feleségül. Ezen kívül kapcsolata volt Marlene Dietrich német származású színésznővel is. 51 éves korában öngyilkosságot követett el barbituráttúladagolással. Búcsúlevele mellette volt: „Ez az egyetlen út, hogy újra szabad legyek. Kérlek, ne kövessetek”.

Forrás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]