Ona Munson

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ona Munson
Életrajzi adatok
Született1903. június 16.[1][2][3][4]
Portland
Elhunyt1955. február 11. (51 évesen)[1][2][4]
New York
SírhelyFerncliff Cemetery
Származásamerikai
HázastársaEdward Buzzell
Stewart McDonald
Eugene Berman
IskoláiCatlin Gabel School
További díjakcsillag a Hollywoodi Hírességek Sétányán

Ona Munson IMDb-adatlapja
PORT.hu-adatlap
A Wikimédia Commons tartalmaz Ona Munson témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Ona Munson, született Owena Elizabeth Wolcott (Portland, Oregon, 1903. június 16.New York, 1955. február 11.) amerikai színésznő volt, talán a legismertebb alakítása az Elfújta a szélben Belle Watling prostituált szerepe.

Karrier[szerkesztés]

Énekes-táncosként kezdte, a No, No, Nanette című darabban szerepelt először. Innentől indult meg Munson rádiós és színpadi karrierje 1930-ban New Yorkban. Ő adta elő először a Broadwayn a You're the Cream in My Coffee című dalt 1927-ben a Hold Everything musicalben.

Első filmszerepe egy Warner Brothers-produkcióban volt 1930-ban. Ona Munson a következő évben megjelent egy zenés komédiában (Hot Heiress), ahol több dalt énekelt Ben Lyonnal. Játszott még a Broadmindedben és a Five Star Finalban. Ezek után kis időre visszavonult, majd 1938-ban tért vissza újra a képernyőre.

David O. Selznick az Elfújta a szél szereposztásakor bejelentette, hogy Mae Westnek szánja Belle szerepét, de ez csak a filmet övező reklámhadjárat része volt. Tallulah Bankhead visszautasította a szerepet, mert túl jelentéktelennek tartotta. A szeplős, alacsony Munson az érzéki Belle ellentéte volt, a szerepet színészi képességeinek köszönhette és mély, rekedtes hangjának, ami szexualitást és világiasságot hordozott magában. Az Elfújta a szél után karrierje stagnált, élete hátralévő részében beskatulyázták Munsont a Belle-hez hasonló szerepkörbe.

Csillagot kapott a Hollywood Walk of Fame-en.

Magánélet[szerkesztés]

Munson háromszor volt házas. Első férje Edward Buzzell színész és rendező volt, 1927-ben házasodtak össze. Következő férjéhez, Stewart McDonaldhoz 1941-ben, Eugene Berman tervezőhöz 1949-ben ment feleségül. Ezen kívül kapcsolata volt Marlene Dietrich német származású színésznővel is. 51 éves korában öngyilkosságot követett el barbiturát-túladagolással. Búcsúlevele mellette volt: „Ez az egyetlen út, hogy újra szabad legyek. Kérlek, ne kövessetek”.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Internet Movie Database (angol nyelven). (Hozzáférés: 2016. július 18.)
  2. a b Find a Grave (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  3. Discogs (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  4. a b BnF források (francia nyelven)

Források[szerkesztés]

További információ[szerkesztés]