Ola Salo

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ola Salo
Cb theark 2.JPG
2005-ben egy koncert közben
Életrajzi adatok
Születési név Rolf Ola Anders Svensson
Született 1977. február 19. (37 éves)
Avesta
Tevékenység énekes

Ola Salo (született Rolf Ola Anders Svensson) (Avesta, Svédország, 1977. február 19. –) svéd rock énekes.

Karrier[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1991-ben alapította meg 14 évesen a glampoprock stílusú The Ark nevű zenekart, barátaival Learivel és Jepsonnal. Ő írja a dalok túlnyomó többségét, amik leginkább a szerelemről szólnak. 2000-ben tettek szert nemzetközi hírnévre a We Are The Ark albummal és az azon szereplő "It Takes a Fool to Remain Sane" számmal.

2007-ben megnyerték a svéd Melodifestivalent. Mind a zsűri, mind a közönség tetszését elnyerték "The Worrying Kind" c. slágerükkel. A győzelemnek köszönhetően elnyerték a jogot, hogy képviseljék Svédországot az Eurovíziós Dalfesztiválon, ahol is a 18. helyet szerezték meg, de cseppet sem tüntek letörtnek emiatt. Leginkább bárokban, nagyobb előadótermekben és szabadtéri fesztiválokon szoktak fellépni, mivel sajnos nincs akkora hírnevük, hogy stadionokat tudjanak megtölteni.

Leginkább skandináv területen, a Baltikumban, Németországban illetve Olaszországban népszerűek. A banda stílusa beazonosíthatatlan. Egyszerre ötvözi a 60-as, de még a 40-es évekre is jellemző hangzást, a glamrockot, a popot és a klasszikus rockot egyaránt. Az együttestől nem áll távol a zongorával kísért balladák éneklése sem, amelyek magukban hordozzák a hagyományos svéd dalok és népi énekek jellegzetességeit.

Ola Salo nyíltan vállalja biszexualitását. "Father of a Son" című számukban a melegek azon jogáért harcol, hogy heteroszexuális társaikhoz hasonlóan ők is vállalhassanak gyermeket. Jelenlegi férfipartnere John Andersson, és állítólag van barátnője is, de ez nem megerősített tény.

  • Impulzív egyéniség; habitusát sokan Freddie Mercuryéhoz hasonlítják.
  • Példaképei: a Queen, Kiss, David Bowie.
  • Pozíció: Énekes, dalszöveg író
  • Magassága: 179 cm
  • Szem és hajszíne: barna
  • Különleges ismertetőjegye: a már védjegyszerű fehér tincs a hajában
  • Hobbija: filozófia, zene, tánc, divat, filmek, művészetek.

Családja[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Édesapja pap. Háromévesen írta az első zenéjét. Egy elit középiskolában tanult humán tantárgyakat, és később a Lund Egyetemre járt. Mielőtt betört az Arkkal, néha zenei előadóként dolgozott. Három idősebb bátyja van, és egy idősebb nővére.

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Ola Salo témájú médiaállományokat.