Okuma Corporation

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Okuma Corporation
TípusKabusikigaisa
Alapítva1898. január
Székhely Japán, Aicsi prefektúra, Ógucsi
VezetőkIeki Acusi (elnök)
AlapítóÓkuma Eiicsi
Formakabusiki gaisa
TermékekEsztergák
megmunkálóközpontok
esztera-maróközpontok
köszörűgépek
CNC-vezérlők
gyárautomatizálási termékek
Alkalmazottak száma3812 (2020. március)
Tőzsdetokiói tőzsde

[1]
Az Okuma Corporation weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Okuma Corporation témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Az Okuma Corporation (オークマ株式会社; Hepburn: Ōkuma Kabushiki-gaisha?) szerszámgépgyártó, melynek székhelye Japán Aicsi prefektúrájában, Ógucsi városában található. A vállalat globális piaci részesedéssel rendelkezik a CNC szerszámgépek, így a CNC esztergák, a megmunkálóközpontok és az eszterga-maróközpontok piacán. A cég gyárautomatizálási termékeket és szervómotorokat is gyárt.[2]

Az Okuma szerepel a Tokiói Értéktőzsdén a Nikkei 225 tőzsdeindex tagjaként.[3]

Története[szerkesztés]

A vállalatot 1898-ben Okuma Noodle Machine Co. néven alapították tésztagyártógépek gyártására és forgalmazására. Ókuma Eiicsi, a cég alapítója az udon gyártásának hatékonyabbá tételén munkálkodott. Egy eszterga segítségével „pálcikákat” gyártott, melyeknek fontos szerepe volt az udontészta feldarabolásában. A Japánban ekkor alkalmazott esztergák silány pontossággal rendelkeztek, ez volt az egyik legfőbb ok, amiért a vállalat szerszámgépgyártásba kezdett.[4] 1918-ban Eiicsi megalapította az Okuma Machinery Works Ltd. vállalatot és elkezdte forgalmazni az első esztergáját.

A vállalat termékpalettáját a kezdeti években elsősorban esztergák tették ki, azonban azóta már számos CNC szerszámgépet, így esztergákat, megmunkálóközpontokat (marókat), eszterga-maróközpontokat és köszörűgépeket is gyárt. Az Okuma kétoszlopos megmunkálóközpontjai igen népszerűek Japánban.

Technológiai fejlesztések[szerkesztés]

Egy Okuma MULTUS U3000 megmunkálóközpont a Blackstone Valley-i Lampin Corporation üzemében

A legtöbb szerszámgépgyártó külsős cégektől, így például a FANUC-tól, a Mitsubishi Electrictől, a Siemenstől vagy a Heidenhaintól szerzi be a CNC-vezérlőket. Ugyan az évek során számos szerszámgépgyártó, így többek között a Mazak, az Okuma és a Haas is kifejlesztette a saját vezérlőrendszerét, azonban az Okuma az „egyetlen forrás" filozófiája szerint a legtöbb szerszámgépgyártóval ellentétben a legtöbb hardverét szoftverét és gépalkatrészét maga fejleszti ki és szereli össze.

Az Okuma CNC-vezérlője az „Okuma Sampling Pathcontrol" (Okuma mintavételi útvonal-vezérlés) vagy röviden „OSP" nevet kapta. Ez zárt hurkú vezérlést biztosít az abszolútpozíció-rendszerén keresztül.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Okuma Corporation című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  1. Corporate Profile. Okuma Corporation. [2015. július 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. március 26.)
  2. Company Snapshot. Bloomberg Businessweek. (Hozzáférés: 2015. március 26.)
  3. Components:Nikkei Stock Average. Nikkei Inc.. (Hozzáférés: 2015. március 26.)
  4. The Resilience of Corporate Japan: New Competitive Strategies and Personnel Practices. Sage Publications, 151. o. (1997). ISBN 978-1-85396-309-4 

További információk[szerkesztés]