Nagy övesbagoly

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Nagy övesbagoly
Magyarországon védett
Természetvédelmi érték: 10 000 Ft
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Ízeltlábúak (Arthropoda)
Osztály: Rovarok (Insecta)
Rend: Lepkék (Lepidoptera)
Család: Kvadrifid bagolylepkefélék (Erebidae)
Nem: Catocala
Tudományos név
Catocala dilecta
Hübner, 1808
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Nagy övesbagoly témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Nagy övesbagoly témájú médiaállományokat és Nagy övesbagoly témájú kategóriát.

A nagy övesbagoly (Catocala dilecta) a kvadrifid bagolylepkefélék családjába tartozó, Európában, Észak-Afrikában és Kis-Ázsiában honos lepkefaj.

Megjelenése[szerkesztés]

A nagy övesbagoly szárnyfesztávolsága 6,6-6,8 cm. Elülső szárnyai szürkés-barnásan márványozott rejtőszínűek, a fakérgen ülő lepke csak nehezen vehető észre. Hátulsó szárnya karmazsinpiros, szegélyén széles, hullámos peremű fekete sáv, közepén keskeny, a sávval szinte párhuzamos, hullámos szalag található; ennek alsó vége elhomályosul. Az elülső szárny rojtja szürkésbarna, a hátsóé barnán-világosan csíkos. Az elülső szárny fonákjának alapszíne fehér, de csak két keskeny harántsáv látszik belőle, a széles fekete sávok a szárny nagy részét kiteszik; a csúcs felé elszürkülnek. A hátulsó szárny fonákján a rajzolat a felszínéhez hasonló, de a belső fekete szalag rövidebb, felső részén fekete holdfolt ágazik ki belőle, amelynek közepéből hosszú és éles fekete csík húzódik a szárny tövébe. Középső tere gyakran kettéosztott, alul karminpiros, felül fehéres. Válltakaróinak kerete fekete.

Mintázatának színe változékony.

Hernyója zöldesszürke, színe és alakja a fiatal gallyakéhoz hasonlít. Fehér vagy hússzínű pontok tarkítják, hátán sötét kettős vonal fut végig. Bibircsei fehérek vagy sárgásak, a 8. szelvény duzzanata sárga, oldalain a lábakig márványozott, fejét világosbarna és fekete vonalkák tarkítják.

Hasonló fajok[szerkesztés]

A tölgyfa-övesbagoly, fűzfa-sárgaövesbagoly, piros övesbagoly, nyárfa-övesbagoly, kis tölgyfa-övesbagoly nagyon hasonlít hozzá, megkülönböztetésükhöz gyakorlat szükséges.

Elterjedése[szerkesztés]

Európa déli és középső részein honos az Ibériai-félszigettől Dél-Oroszországig. Előfordul Észak-Afrikában és Kis-Ázsiában is. Magyarországon ritka, csak helyenként fordul elő a Dunántúlon és az Északi-középhegységben.

Életmódja[szerkesztés]

Meleg tölgyerdők lakója.

Évente egy nemzedéke nő fel, imágói június végétől szeptember elejéig repülnek. Petéje áttelel és a következő év áprilisában kel ki belőle a hernyó, amely különféle tölgyfajok leveleivel táplálkozik.

Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 10 000 Ft.

Kapcsolódó cikkek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]