Nagy-Szállás-hegy

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Nagy-Szállás-hegy
Magasság474 m
Hely Magyarország,
Szár, Szárliget
HegységVértes
Elhelyezkedése
Nagy-Szállás-hegy (Vértes)
Nagy-Szállás-hegy
Nagy-Szállás-hegy
Pozíció a Vértes térképén
é. sz. 47° 29′ 08″, k. h. 18° 27′ 24″Koordináták: é. sz. 47° 29′ 08″, k. h. 18° 27′ 24″
Nagy-Szállás-hegy (Fejér vármegye)
Nagy-Szállás-hegy
Nagy-Szállás-hegy
Pozíció Fejér vármegye térképén

A Nagy-Szállás-hegy a Vértes hegység egyik csúcsa, amin délnyugat-északkeleti irányban keresztülhúzódik Fejér vármegye és Komárom-Esztergom vármegye határvonala. A csúcstól nyugati és északi irányban lefutó lejtői így Szárliget, míg a keleti és déli lejtői Szár közigazgatási területére esnek.

A Vértes hegytömbjének főtömegéhez, azon belül is a Nagy-Csákány tömbjéhez tartozik; csúcsa alig néhány méterrel alacsonyabb a hegység legmagasabb pontjának számító Nagy-Csákány 487 méteres csúcsától, amely innen légvonalban mintegy másfél-két kilométerre emelkedik, észak-északkeleti irányban.

Legközelebbi szomszédja a 480 méter magas Körtvélyes, amely tőle mintegy háromszáz méterre északnyugatra emelkedik. E két csúcs, amelyet egy kisebb árok választ el egymástól, egy, a Nagy-Csákány főrömegétől kissé elkülönülő, északnyugat-délkeleti irányban húzódó gerincből emelkedik ki. A gerincet a Nagy-Csákánytól a Vinya-bükki-völgy és felső részének két ága, a Borz-árok és a Mély-árok választja el.

Megközelítése[szerkesztés]

A Nagy-Szállás-hegy csúcsának megközelítésére a Vértes ezen részén keresztülvezető piros turistajelzés a legalkalmasabb, amely Vértessomló és Szár között húzódik, és a csúcstól közelében halad el, attól kicsit északabbra. Egy másik turistajelzés, a piros kereszttel jelzett útvonal szintén a közelben vezet, a hegy csúcsától délre húzódó völgyben. Teljesítménytúrák útvonalai is gyakran vezetnek errefelé.[1]

Élővilága[szerkesztés]

A Nagy-Szállás-hegyen a Vértes északkeleti részének jellemző növénytársulásai figyelhetők meg, kifejezett jellegzetessége a hegy élővilágának nincs. A védett növényfajok közül előfordul itt a kisvirágú hunyor (Helleborus dumetorum), érdekes faj még a területen a sárga őzsaláta (Smyrnium perfoliatum), a bókoló keltike (Corydalis intermedia) és a törpe keltike (Corydalis pumila).[2]

Jegyzetek[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]