Négyfoltos szerecsenkata

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Négyfoltos szerecsenkata
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Ízeltlábúak
Osztály: Rovarok
Rend: Bogarak
Család: Katicabogárfélék
Nem: Exochomus
Tudományos név
Exochomus quadripustulatus
Linné, 1758
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Négyfoltos szerecsenkata témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Négyfoltos szerecsenkata témájú médiaállományokat és Négyfoltos szerecsenkata témájú kategóriát.

A négyfoltos szerecsenkata (Exochomus quadripustulatus) a katicabogárfélék családjába tartozó, Eurázsiában őshonos, pajzs- és levéltetvekkel táplálkozó bogárfaj.

Megjelenése[szerkesztés]

A négyfoltos szerecsenkata testhossza 3–5 mm, alakja tömzsi tojásdad, szárnyfedője erősen domború. Szárnyfedője fekete, vállán és középen egy-egy (összesen négy) vörös (ritkán sárga) folt látható. A vállfolt hátrafelé kiszélesedik és befelé görbül (hasonlít a nyomtatott vessző írásjelre), a középső folt nagyjából kerek. A szárnyfedő szélén kis perem húzódik végig. Előtora és lábai feketék. A bábból frissen kikelt példányok vörösbarnák.

Lárvája 1,4–6,5 mm hosszú, szürke színűek. Minden szelvényén hat szemölcs található, rajtuk egy-egy elágazó fekete szőrrel.

Hosszúkás petéi sárgák vagy narancssárgák (a nőstények táplálékától függően).

Elterjedése[szerkesztés]

Eurázsiában őshonos (Japán kivételével). Betelepítették Észak-Amerikába (Kaliforniába) és Ausztráliába is. Magyarországon gyakori.

Életmódja[szerkesztés]

Erdei faj, inkább fenyvesekben él, de nem ritkán lomberdőkben, bozótosokban is megtalálható. Főleg a lombkoronában keresi zsákmányát.

Az imágók fák kérgének repedéseiben vagy az avarban telelnek. Tavasszal az első melegebb napokon megjelennek. Az első peterakásra április végén, május elején kerül sor. Ragadozó: mind a lárvák, mind az imágók elsősorban pajzs- és levéltetvekkel táplálkoznak, de megeszik az atkákat is. Az új nemzedék imágói június végétől kezdenek megjelenni és októberig aktívak. Évente egy nemzedék fejlődik ki.


Források[szerkesztés]