Moos (hegy)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Moos

Magasság876,9 m
HelyNémetország, Baden-Württenberg tartomány, Ortenaui járás
HegységFekete-erdő
Elhelyezkedése
Moos (Baden-Württemberg)
Moos
Moos
Pozíció Baden-Württemberg térképén
é. sz. 48° 26′ 53″, k. h. 8° 05′ 41″Koordináták: é. sz. 48° 26′ 53″, k. h. 8° 05′ 41″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Moos témájú médiaállományokat.

A Moos egy hegy a Fekete-erdő középső részén. A legmagasabb pontja a tengerszint felett 876,9 méterrel található. A Moos hegy Gengenbach és Oppenau települések közigazgatási területén fekszik. A Moos kelet-nyugati irányban választja el a Rench völgyet a Kinzig völgytől.

Földrajz[szerkesztés]

A hegy a Középső-Fekete-erdő és az Északi-Fekete-erdő közötti választóvonalon fekszik.

A Moos-on található a Nordrach folyó forrása, amely a hegy déli, míg a Harmersbach folyó forrása a hegy délnyugati részén található.

Turizmus[szerkesztés]

A Mooskopfon található a Moostorony, egy 1890-ben épült kilátótorony, amelyet a Fekete-erdő Társaság tart fenn.

A Mooskopf-on találkoznak Kandelhöhenweg, a Querweg Gengenbach-Schapbach-Alpirsbach és a Renchtalsteig túraútvonalak. A Kornebene-hegyen (640 m tengerszint feletti magasságban) a gengenbachi természetbarátok egyesülete egy hegyi kunyhót (Természetbarátokháza Kornebene) tart fenn, amely szállásként szolgál a túrázóknak. Nordrach község területén fekszik 589 m magasan az egész Ortenau járás és a Moosberg legmagasabban fekvő fogadója (inn Moosbach).

A Lothar trópusi ciklon 1999. december 26-án súlyos károkat okozott a Moos- és Siedigkopfon. Korábban a csúcsokat sűrűn benőtték a magas lucfenyők, így a kilátótoronyból a távolba alig lehetett ellátni a fák teteje miatt. Miután a vihar teljesen elpusztította a faállományt, a korábbi monokultúra helyén egy sokkal színesebb és fajgazdagabb erdő nőtt ki.

A Moos az irodalomban[szerkesztés]

Az egykori sűrű és sötét erdőnek köszönhetően a Moos számos legenda és mitikus alak színhelye. A visszatérő főszereplő a Moospfaff, a Mindenszentek kolostor egykori szerzetese, aki állítólag az utolsó kenetre menet elvesztette a szentelt ostyákat, és most addig járja az erdőt, amíg újra meg nem találja őket.

Hans Jakob Christoffel von Grimmelshausen regényhőse, Simplicius Simplicissimus a harmincéves háború alatt több évig él a Mooson a Kalandos Simplicissimus című regényben.

Képek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Moos című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit és forrásait annak laptörténete sorolja fel.