Millenarizmus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A millenarizmus vagy millenarianizmus kifejezés a latin mīllēnārius (= ezer) szóból származik. Számos kultúrában és vallásban megtalálható az a hit, hogy egy eljövendő nagy társadalmi átalakulás után minden meg fog változni.

Általános értelemben millenaristának tekinthető minden olyan irányzat, amelyek reménye szerint az eljövendő korban (rendszerint a közeljövőben) különleges jutalomban részesül a hívők egy bizonyos csoportja. Rendkívül sokféle ilyen mozgalom létezik. Néhánynak keresztény gyökerei vannak, többnek viszont semmi köze a kereszténységhez.

Legszűkebb értelemben a millenniumba, vagyis Krisztus ezeréves uralmába vetett hit. Az elgondolás elsősorban a Jelenések könyve 20. fejezetén alapul.

Mozgalmak[szerkesztés]

Millenarista mozgalmak, közösségek (nem teljes lista):

Hivatkozások[szerkesztés]

  • Akadémiai Kiadó: Világvallások, 2009

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Millenarianism című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.