MicroLeague Baseball

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
MicroLeague Baseball
FejlesztőMicroLeague
KiadóMicroLeague
PlatformokAmiga, Apple II, Atari 8 bit, Atari ST, Commodore 64, DOS
Kiadási dátum
  • EU 1984. (C64)
  • US 1987. (Atari ST)
MűfajSport
JátékmódokEgy- és többjátékos
SablonWikidataSegítség

A MicroLeague Baseball baseballvezetőedző-szimulátor, melyet a MicroLeague fejlesztett és jelentetett meg. A játék 1984-ben jelent meg Amiga, Apple II, Atari 8 bit, Commodore 64 és DOS platformokra, melyet 1987-ben egy Atari ST-átirat is követett.

A MicroLeague Baseball volt a cég és a MicroLeague sorozat első tagja.

Áttekintés[szerkesztés]

A MicroLeague Baseball az egyik első videójáték volt, amelyhez megváltották a Major League Baseball licencét, így abban az MLB-csapatok a valós nevükön és logójukkal szerepelnek. A játék a Major League Baseball Players Association licencével is rendelkezik, így abban a játékosok is a valós nevükön szerepelnek.

A játékhoz több kiegészítő lemez is megjelent. Egy klubelnöki lemez segítségével a felhasználók csapatok között cserélhetnek baseballjátékosokat vagy akár saját játékosokat is létrehozhatnak. A játékosok egy statisztika-gyűjtő lemez segítségével elmenthetik az összes lejátszott mérkőzés eredményét és összeállíthatják a játékosok statisztikáit, így akár egy teljes szezont is le lehet játszani.

A játék a kor legtöbb baseballjátékával szemben az akció helyett inkább a vezetőedzői feladatokra tette a hangsúlyt. Ez volt az első licencelt baseballjáték, amiben a játékosok ütőpozícióját és a védőjátékosok elhelyezkedését módosítani lehetett.

A játék számos klasszikus csapatot is tartalmazott, köztük az 1927-es New York Yankeest, az 1955-ös Brooklyn Dodgerst, az 1961-es New York Yankeest, az 1963-as Los Angeles Dodgerst, az 1967-es St. Louis Cardinalst, az 1968-as Detroit Tigerst, az 1969-es New York Metst, az 1970-es Baltimore Oriolest, az 1973-as Oakland Athleticst, az 1975-ös Cincinnati Redst, az 1975-ös Boston Red Soxot, az 1979-es Pittsburgh Piratest, az 1980-as Philadelphia Philliest, az 1980-as Kansas City Royalst és az 1982-es Milwaukee Brewerst. A játék mindezek mellett az Amerikai és a Nemzeti Liga minden idők legjobb játékosaiból álló válogatottakat, valamint az 1984-es AL és NL All-Star csapatokat is tartalmazza. Az összes csapat kerete 15 ütőjátékosból és 10 dobóból áll.

Fogadtatás[szerkesztés]

A Computer Gaming World szerkesztői 1985-ben dicsérték a MicroLeague Baseball grafikáját, azonban megjegyezték, hogy a játék nem követi a baseballjátékosok statisztikáját.[1] Az Ahoy! irói szerint a játék „sziklaszilárd statisztikajáték, olyan köntösbe bújtatva, amit bármely akció-baseballjáték büszkén viselne”, illetve összegzésként megjegyezték, hogy a „MicroLeague Baseball kifejezetten ajánlott a baseballimádó számítógépesnek.”[2]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a MicroLeague Baseball című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  1. Oxner, Bill. „Play Ball!”, Computer Gaming World, 1985. június 1., 24. oldal 
  2. Katz, Arnie. „MicroLeague Baseball”, Ahoy!, 1985. július 1., 63–64. oldal (Hozzáférés: 2014. június 27.)