Mennyei teremtmények

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Mennyei teremtmények
Rendező Peter Jackson
Producer Jim Booth
Bridget Bourke
Hanno Huth
Peter Jackson
Műfaj fantasyfilm
Bűnügyi film
filmdráma
Forgatókönyvíró Fran Walsh
Peter Jackson
Főszerepben Melanie Lynskey
Kate Winslet
Sarah Peirse
Diana Kent
Gyártás
Gyártó MIRAMAX International
Fontana Productions
WingNut Films
Ország Németország
Nyelv angol
Bemutató 1994
További információk
Hivatalos oldal
IMDb-adatlap

A Mennyei teremtmények Peter Jackson első, a legjobb forgatókönyv kategóriájában Oscar-díj jelölést kivívott, nagyobb volumenű alkotása a Hullajót követően.

Történet[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Pauline és Juliet egy új-zélandi kisvárosban, Christchurch-ben élnek. Az iskolában barátkoznak össze, és a köztük lévő társadalmi különbség ellenére elválaszthatatlan barátnők lesznek. Juliet angol és jól szituált, Pauline rosszul öltözött és szülei mindennapos gondjai lehúzzák nagyra törő álmait. Ketten együtt elhatározzák, hogy izgalmas regényeket írnak, s közben egyre mélyebbre merülnek a képzelet világába. Amikor a szülőknek feltűnik a két lány túlzott vonzódása és különös viselkedése, megpróbálják szétválasztani őket, de ők ezt minden eszközzel megakadályozzák - akár gyilkossággal is!

Hatás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A sok szempontból megdöbbentő filmet méltán tartják Jackson későbbi nagy sikerű filmtrilógiája, A Gyűrűk Ura méltó előzményének, hiszen hátborzongató fantáziafiguráinak megteremtése ragyogó alapot nyújtott Jackson későbbi, e filmtechnikán alapuló mozimonstruma számára.

A film, amely a megtörtént új-zélandi Parker-Hulme gyilkosság alapján készült, több filmes honlap toplistáján tölt be előkelő helyet, ezenkívül szerepel az 1001 film, amit látnod kell, mielőtt meghalsz című könyv listáján.

A film bemutatása után több információ kiszivárgott az igazi Juliet Hulme hollétével kapcsolatosan. Kiderült, hogy Hulme börtönbüntetését követően egy időre visszavonult a nyilvánosságtól, majd Anne Perry álnéven bestseller regényeket írt. Oprah Winfrey ezután megpróbálta műsorába invitálni az írónőt, aki nyílt levélben utasította el a felkérést, közölve, hogy soha nem látta, és a jövőben nem is kívánja megtekinteni a róla és barátnőjéről készült filmet.

Forgatás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A film – néhány apró részlettől eltekintve az eredeti helyszíneken készült. Pauline Parker szerepére a filmkészítők tehetségkutatást végeztek egész Új-Zéland területén, mígnem ráakadtak a tökéletes alteregóra Melanie Lynskey személyében. Kate Winslet több mint 175 jelentkező közül kapta meg Juliet Hulme szerepét.

Mindkettejüknek ez volt az első filmszerepe.

A forgatási naplók tanúsága szerint a két színésznő annyira átélte a szerepét, hogy munkán kívül is az igazi Parker-Hulme-páros bizonyos viselkedési jellegzetességeit vitték tovább különböző rituálék és „játékok” szervezésével. Kate Winslet saját elmondása szerint annyira átlényegült a szerepére, hogy a forgatás befejeztét követően több hónapig tartó otthoni pihenőkúrára szorult.

Szereplők[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]