Marco Polo (televíziós sorozat)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Marco Polo
(Marco Polo)
Műfaj

Író
  • David Butler
  • Vincenzo Labella
RendezőGiuliano Montaldo
Főszereplő
ZeneszerzőEnnio Morricone

Ország
Nyelvolasz
Évadok1
Epizódok10
Gyártás
ProducerVincenzo Labella
OperatőrPasqualino De Santis
Sugárzás
Eredeti adóNBC
Eredeti sugárzás1982. május 16. – 1982
További információk
SablonWikidataSegítség

A Marco Polo egy a RAI és az NBC által készített 1982-es, világsztárokat felvonultató koprodukciós televíziós sorozat, a genovai Giuliano Montaldo rendezte Ennio Morricone zenéjével. Változattól függően mintegy 500-550 perc (utóbbi a teljes, rendezői változat) hosszú. A legtöbb helyen, így Magyarországon is (az első részt 1984. július 1-e, kedd este 9-kor) 8 részben mutatták be kedvező fogadtatással. A rendezői koncepcióban 2 hosszabb szélső és 2 középső rész szerepel.[1][2][3][4][5]

A sorozat nem tartalmazza az a teljes "Il milione"-ban lévő összes fordulatot, de a népek közötti együttműködést hangsúlyozza.

A cselekmény összefoglalója[szerkesztés]

A történetet az eredetinek megfelelően a genovai börtönben Rustichello meséli el.

Marco 16 éves és nagyon vágyik úti élményekre, mivel kellemetlen helyzetbe kerül, apja és nagybátyja kénytelenek magukkal vinni a levantei Akkóba, amely ekkor egy római katolikus püspök, a későbbi X. Gergely vezetése alatt áll, aki a testvérekkel együtt továbbküldi Marcót is Kubiláj kánhoz. A vándorok rendkívüli kalandok során, 3,5 év alatt jutnak el Kubilájhoz, legfőbb megpróbáltatásuk a sok háború, egyetlen társuk, Jacopo marad életben.

Marco örök fiatalként közel két évtized alatt rengeteg hasznos technikai és egyéb ismeretet tanul a Mongol Birodalomtól, a világ sok szempontból akkor legfejlettebb államából, csillaga magasra emelkedik, és meg is kapja a kán megbízatását, hogy hasznos és pozitív diplomáciai kapcsolatokat létesítsen a Nyugattal.

Az új tudás hírnökei bíznak abban, hogy hatalmas erőfeszítéseik az olyan találmányok bemutatására, mint például a nyomtatott papírpénzek, az iránytű vagy a postahálózat nem vesznek kárba, hanem Velencén, Genován és más itáliai városokon át hamarosan óriási fejlődést indítanak el a Nyugaton...

Főbb szereplők, sztárok[szerkesztés]

Díjak[szerkesztés]

A sorozat 2 Emmy-díjat nyert elsősorban a Kínában forgatott jelenetekben látható különleges jelmezekért, amelyek 3 évig készültek.

Különlegességek[szerkesztés]

  • Helyszínek: A filmet távol-keleti részeit eredeti helyszínen, Kínában forgatták az olasz és a marokkói helyszínek mellett igen jelentős díszletépítés mellett, amelynek a költségeihez a Kínai Népköztársaság is hozzájárult.
  • Mivel a sorozat minőségi 35 milliméteres technikával készült moziban is nézhető, Kínában moziban is vetítették.
  • Az eredeti főszereplő Mandy Patinkin lett volna, de a forgatás megkezdése után kiderült, hogy nem bír el a szereppel, Kenneth Marshall beugróként remekük végezte el a feladatot, mint az amerikai, mind az európai nézők szerették.
  • A vezérhangon mindenki angolul beszél, Kubiláj szerepére is majdnem egy világsztárnak, Mifune Tisirónak adni, akit az 1980-as Shōgun minisorozat után már nem csak európai értelmiségiek, hanem az egyszerű amerikaiak számára is ismert volt.

Jegyzetek[szerkesztés]