Machito

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Machito
Fotó: William P. Gottlieb
Fotó: William P. Gottlieb
Életrajzi adatok
Születési névFrancisco Raúl Gutiérrez Grillo
BecenévFrank Grillo
Pályafutás
Műfajoklatin jazz
Hangszer
Díjak
  • Grammy Award for Best Latin Recording (1983)
  • International Latin Music Hall of Fame (1999)
Tevékenység
KiadókMercury Records

Machito weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Machito témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség
Machito és Graciella Grillo

Machito (Havanna, 1908. április 16.London, 1984. április 15.) kubai latin jazzénekes, zenekarvezető, ütőhangszeres, dalszerző. Egyik fejlesztője volt az afro-cuban jazznek, valamint atyja a salsa zene létrejöttének. Graciella Grillo énekesnő örökbefogadott és általa fölnevelt nővére volt. George Shearing, Dizzy Gillespie, Charlie Parker és Stan Kenton Machito rájuk tett hatását is emlegette. 1940-80 között számos felvételt készített Graciela énekesnővel is. Fia és lánya is a zenekarában játszott. Egy kelet-harlemi keresztutcát a „Machito Square”-nek neveztek el.

Pályakép[szerkesztés]

Machito 1937-ben emigrált az Amerikai Egyesült Államokba, ahol aztán többek között Xavier Cugat és Noro Morales mellett énekelt. 1940-ben sógorával, Mario Bauza-val megalapította az Afro-Cubans együttest. Machito énekelt és énekét maracassal kisérte. Olyan afro-kubai ritmusokkal ismert a zenéjében, mint a mambo, a rumba, a cha-cha-cha, cubop, pachanga és son montuno.

Mintegy húsz zenészből álló zenekara az 1940-es-50-es években befolyásolta a latin dzsessz történetét. 1950-ben vendégszólistaként felvette Chico O'Farrill afro-kubai jazz szvitjét Charlie Parkerrel. Más kiemelkedő dzsesszzenészek, mint például Flip Phillips vendégszólistaként játszottak afro-kubai társaival.

Az 1980-as években a hangszerelője az argentin Jorge Anders volt, vagy a szaxofonosa, Ray Santos. Többször is dolgozott Dizzy Gillespie-vel. Az 1970-es évek közepén Machito egy kisebb szereplőgárdával először turnézott. Mindig nyitott volt a dél-amerikai zene új irányzataira és stílusaira.

1984-ben Machito szívrohamot kapott közvetlenül egy koncert előtt Ronnie Scott klubjában és négy nappal később egy londoni kórházban meghalt.

Lemezválogatás[szerkesztés]

  • Miguelito Valdés, Afro-Cuban Music (1942)
  • Mucho Macho Machito (948–1949)
  • Charlie Parker, South of the Border (1948, 1951-1952)
  • Kenya (1957)
  • Vacation at the Concord (1958)
  • Machito with Flute to Boot (1959)
  • Dizzy Gillespie, Afro-Cuban Jazz Moods (1975)
  • Machito at the Crescendo (1961)
  • Machito!!! (1983)
  • Miguelito Valdés, Bim Bam Boom – An Album of Cuban Rhythms

Filmek[szerkesztés]

Díjak[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Machito című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.