MOD (fájlformátum)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
MOD
Fájlkiterjesztés.mod
MIME-típusaudio/mod
FejlesztőKarsten Obarski
Kiadás dátuma1987
Formátum típusaModule fájlformátum
Konténerformátumaxm

A MOD egy számítógépes fájlformátum, amelyet elsősorban zenei anyagok ábrázolására használnak, és ez volt az első modul fájlformátum. A MOD fájlok a ".MOD" fájlkiterjesztést használják, kivéve az Amigán, amely nem támaszkodik a fájlnévkiterjesztésekre; ehelyett a fájl fejlécét olvassa be a fájltípus meghatározásához. Egy MOD fájl tartalmaz egy sor hangszert minták formájában, számos mintát, amelyek jelzik, hogy a mintákat hogyan és mikor kell lejátszani, valamint egy listát arról, hogy milyen sorrendben milyen mintákat kell lejátszani.

Története[szerkesztés]

A formátum első verzióját Karsten Obarski hozta létre a The Ultimate Soundtracker; az Amiga számítógépre 1987-ben kiadott tracker szoftverben való használatra.[1][2] A formátumot azóta több száz lejátszó program és több tucat más tracker támogatja.[3]

A MOD formátum eredeti változata négy csatornás egyidejű hanglejátszást kínált, ami megfelelt az eredeti Amiga chipkészlet képességeinek, és akár 15 hangszert is tartalmazott.

A formátum későbbi változatai ezt 32 csatornára és 31 hangszerre bővítették.

A formátumot úgy tervezték, hogy további feldolgozás nélkül közvetlenül lejátszható legyen az Amigán: a minták például 8-bites PCM formátumban vannak tárolva, készen arra, hogy az Amiga DAC-okon lejátszhatóak legyenek, és a mintaadatok nincsenek becsomagolva. A lejátszás nagyon kevés CPU-időt igényelt az Amigán, és sok játék használta a MOD fájlokat háttérzeneként.

Gyakori tévhit, hogy a MOD-fájlok 0x438-as eltolásában szereplő "M.K." bűvös szám a Mahoney és Kaktus, az akkori két kiemelkedő Amiga demomaker kezdőbetűi, akik fontos szerepet játszottak a formátum népszerűségében NoiseTracker nevű saját tracker szoftverükkel. Valójában Michael Kleps, más néven Unknown / DOC, a formátum másik fejlesztőjének kezdőbetűit jelentik.[4]

Miután az Amiga gyártása megszűnt, a MOD formátum továbbra is népszerű maradt a Demoscene-ben, valamint független videojátékok és Chiptunes háttérzenéjeként. Nem ritka, hogy a MOD zenéket keygenekben, cracktrokban is hallani.

Formátum áttekintés[szerkesztés]

Egy patternt a szekvenszer felhasználói felületén általában egy táblázat formájában ábrázolnak, csatornánként egy-egy oszloppal, így négy oszlopot tartalmaz - egyet minden Amiga hardvercsatornához. Minden oszlop 64 sorból áll.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. (2009) „Endless loop: A brief history of chiptunes”. Transformative Works and Cultures no.2. DOI:10.3983/twc.2009.0096. (Hozzáférés: 2011. február 13.) „Most importantly, Soundtracker provided an environment in which nonprogrammers could access the sophisticated music tools in their home computers without needing to learn a programming language. 
  2. www.soundtracker.org same named later clone of Obarski's soundtracker
  3. Sweet, Michael. Writing Interactive Music for Video Games (angol nyelven). Addison-Wesley, 272-273. o. (2014). ISBN 978-0-321-96158-7 
  4. Unknown (angol nyelven). demozoo.org . (Hozzáférés: 2023. január 9.)

További információk[szerkesztés]