Lubango

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Lubango
Közigazgatás
Ország Angola
Alapítás éve1885
Népesség
Teljes népesség
  • 776 249 fő (2014)
  • 903 564 fő (2019)
Tszf. magasság1718 m
Terület3147 km²
Elhelyezkedése
Térkép
d. sz. 14° 55′, k. h. 13° 30′Koordináták: d. sz. 14° 55′, k. h. 13° 30′
A Wikimédia Commons tartalmaz Lubango témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Lubango Angola második legnagyobb városa a főváros, Luanda után. Hulía tartomány fővárosa. A 2014-es népszámlálási adatok szerint körülbelül 770 000 lakosa van, amelynek nagyrésze a városközpontban lakik. A városnak reptere is van (Lubango Mukanka). Eredeti neve Sá Da Bandeira.

Az első lakosok Madeira szigetéről érkeztek.

Gazdasága[szerkesztés]

Lubango gazdasága a mezőgazdaságra épül, különös tekintettel a környező termékeny régióban termelt húskészítményekre, gabonafélékre, szizálra, dohányra, gyümölcsökre és zöldségekre. Az élelmiszer-feldolgozás, a bőrcserzés és a fogyasztási cikkek ipara dominálja az ipari szektort.

Számos olyan angolai bank, mint a BAI vagy a BPC, jó pénzügyi szolgáltatásokat kínál, és lehetőség van Angolán kívüli pénzeszközök fogadására elektronikus átutalással ezekbe a bankokba. ATM-ek elérhetők a város körül, de ezek kwanzát folyósítanak, ami a helyi pénznem. A piacokon mind az amerikai dollárt, mind a kwanzát elfogadják.

A lubangói fő bevásárlóközpont egy újonnan épült „Milleneum” nevű bevásárlóközpont, ahol a legtöbb napi használatú termék, valamint egyéb termékek, például kozmetikumok, cipők, ruhák stb. kaphatók.

Közlekedés[szerkesztés]

Lubango mellett található egy repülőtér (Lubango Airport IATA kód: SDD) és az Angolai Légierő vadászbombázó ezredének központja. A repülőtér napi járatokat fogad Luandából, és hetente háromszor a namíbiai Windhoekból a TAAG, az angolai légitársaság útján.

A várost a Moçâmedes vasúttársaság szolgálja ki, amely CFM néven ismert. Ez a Chiange felé vezető mellékvasút csomópontja. A városban taxik közlekednek, amelyek többnyire közös használatúak, ezek körbe-körbe közlekednek a város körül. Bérelni lehet személyes taxit is. A buszjáratok Lubitóból indulnak, ezeket az "SGO" nevű cég üzemelteti.