Louis Daguerre

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Louis Daguerre
Louis Daguerre 2.jpg
Született
1787. november 18.
1787. július 10.
Elhunyt
1851. július 10. (63 évesen)
Születési neve Louis Jacques Mandé Daguerre
Foglalkozása fizikus
fényképész
festő
feltaláló
Halál oka szívinfarktus
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Louis Daguerre témájú médiaállományokat.
Az első embert ábrázoló fotográfia: Boulevard du Temple (dagerrotípia, 1838)

Louis-Jacques-Mandé Daguerre ([Cormeilles, 1787. november 18. – Bry-sur-Marne, 1851. július 10.) francia vegyész, a fényképezés történetének egyik úttörője.

Élete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Fiatal korában adótiszt, majd színházi díszletfestő volt. Első találmányaként létrehozott egy, a kép idő- és térbeli változását érzékeltető eszközt, amelyben egy áttetszővé tett festett vászonkép mögé színezett, vékony selyemvásznakat helyezett el. Zsinórok mozgatásával és fény segítségével természeti jelenségeket érzékeltetett.

Foglalkoztatni kezdte az a probléma, hogy milyen technikai eszközzel lehetne a világ képmását létrehozni. Az első kísérletei nem jártak eredménnyel. 1827-ben találkozott Joseph Niépce-vel, aki szintén a fényképezőgép feltalálásán dolgozott. Rá két évre társultak. Niepce 1833-ban meghalt. Daguerre-nek egyedül 1837-re sikerült kifejlesztenie az azóta róla elnevezett a dagerrotípiát, egy évvel később elkészítette a világ első embert ábrázoló fotográfiáját, a Boulevard du Temple-t.[1] 1839-ben hozta nyilvánosságra találmányát, de nem szabadalmaztatta. Ezért cserébe a francia kormány élete végéig járadékot fizetett neki, és Niépce fiának is.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. Hans-Michael Koetzle. Louis-Jacques-Mandé Daguerre: Boulevard du Temple, Fotóikonok – Képek és történetük 1. kötet, ford. Kézdy Beatrix (magyar nyelven), Taschen Verlag; Vince kiadó, 18. o (2003). ISBN 9783822825778 
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Louis Daguerre témájú médiaállományokat.