Louis Daguerre

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Louis Daguerre
Louis Daguerre 2.jpg
Született
1787. november 18.
1787. július 10.
Cormeilles-en-Parisis
Elhunyt
1851. július 10. (63 évesen)
Bry-sur-Marne
Születési neve Louis Jacques Mandé Daguerre
Foglalkozása fizikus
fényképész
festő
feltaláló
Halál oka szívinfarktus
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Louis Daguerre témájú médiaállományokat.
Az első embert ábrázoló fotográfia: Boulevard du Temple (dagerrotípia, 1838)

Louis-Jacques-Mandé Daguerre ([Cormeilles, 1787. november 18. – Bry-sur-Marne, 1851. július 10.) francia vegyész, a fényképezés történetének egyik úttörője.

Élete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Fiatal korában adótiszt, majd színházi díszletfestő volt. Első találmányaként létrehozott egy, a kép idő- és térbeli változását érzékeltető eszközt, amelyben egy áttetszővé tett festett vászonkép mögé színezett, vékony selyemvásznakat helyezett el. Zsinórok mozgatásával és fény segítségével természeti jelenségeket érzékeltetett.

Foglalkoztatni kezdte az a probléma, hogy milyen technikai eszközzel lehetne a világ képmását létrehozni. Az első kísérletei nem jártak eredménnyel. 1827-ben találkozott Joseph Niépce-vel, aki szintén a fényképezőgép feltalálásán dolgozott. Rá két évre társultak. Niepce 1833-ban meghalt. Daguerre-nek egyedül 1837-re sikerült kifejlesztenie az azóta róla elnevezett a dagerrotípiát, egy évvel később elkészítette a világ első embert ábrázoló fotográfiáját, a Boulevard du Temple-t.[1] 1839-ben hozta nyilvánosságra találmányát, de nem szabadalmaztatta. Ezért cserébe a francia kormány élete végéig járadékot fizetett neki, és Niépce fiának is.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. Hans-Michael Koetzle. Louis-Jacques-Mandé Daguerre: Boulevard du Temple, Fotóikonok – Képek és történetük 1. kötet, ford. Kézdy Beatrix (magyar nyelven), Taschen Verlag; Vince kiadó, 18. o (2003). ISBN 9783822825778 
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Louis Daguerre témájú médiaállományokat.