Lolita divat

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Egy lolita Tokió Haradzsuku negyedében

A lolita divat Japánból ered, és igen elterjedtté vált az egész világon.

A lolita (röviden loli) öltözködés és életstílus gyökerei az 1980-as évekbe nyúlnak vissza. Ekkor ugyanis vasárnaponként Tokióban, a Haradzsuku negyedben elzárták a forgalom elől az Omoteszandó és Takesita-dori utcákat, és ezáltal lehetővé vált, hogy a fiatalok a környező utcákban és a Jojogi Parkban gyülekezzenek, rockelőadásokat hallgassanak, vásároljanak és ismerkedjenek. Ekkor kezdett kialakulni az a szokás, hogy az itt gyülekezők különleges, szokatlan ruhákba bújnak, s végül ez vezetett számtalan különféle stílus, például a decora, a kogal, a gyaru, a ganguro és természetesen a lolita kialakulásához is.

Tovább nőtt a lolita divat népszerűsége azáltal, hogy 1988-ban megalakult a Baby, the Stars Shine Bright márka és 1993-ban a Metamorphose Temps de fille, majd őket követték az Angelic Pretty, az Innocent World és a Mary Magdalane márkák.

A név eredete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Sokan, vélhetően tévesen, azt gondolják, hogy Vladimir Nabokov Lolita című regénye ad alapot a stílus elnevezésének.Viszont a "lolita" szó jelentése spanyolul "bájos, elbűvölő kislány"-t jelent; ehhez a fogalomhoz próbálnak a lehető legközelebb kerülni a stílus képviselői öltözékükkel és viselkedésükkel, így feltételezhető, hogy a név eredete inkább innen származhat, mivel a stílusnak semmi köze a Nabokov által leírt szituációhoz, sőt, sokkal inkább szemérmesnek mondható. A divatra gyakran utalnak még a Gothic lolita vagy EGA/EGL (Elegant Gothic Aristocrat/Elegant Gothic Lolita) kifejezéssel. A Gothic lolita azonban csak a lolita divat egy alfaja, míg az EGA és az EGL a japán zenész és divattervező, Mana, által kitalált fogalom, amivel körülírja a saját márkája (Moi-même-Moitié) stílusát. Míg Japánban csak ebben az értelemben használják az EGA és EGL kifejezéseket, addig Amerikában elfogadott ezt a szót használni az egész lolita divatra. Az igényes, az öltözködési és viselkedési szabályokra odafigyelő lolik sokszor "Ita-chan"-nak nevezik, azokat, akik nem veszik figyelembe a szabályokat; ezeket a lányokat sokszor megvetik igénytelenségük miatt és mert szerintük szégyent hoznak az összes többi lolira is. [1]

Alapjai[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Egy lolita a viktoriánus és a rokokó gyermekdivatból merít, célja a kislányos, esetenként porcelánbabaszerű kinézet. Térdig érő szoknyát hordanak harang alakú alsószoknyával, mintás vagy csipkés térdzoknival, buggyos ujjú blúzokkal és sok fodorral, csipkével, masnival. Előfordul, hogy térdzokni helyett rövidebb vagy hosszabb zoknit vagy harisnyát viselnek. Cipő gyanánt általában kerek orrú, keresztpántos, úgynevezett Mary Jane-fazonú cipőt hordanak, télen pedig kerek orrú, lehetőleg aranyos, általában térdig érő, fűzős kis csizmát. Vivienne Westwood, brit divattervező népszerűségének köszönhetően a rockinghorse shoes (RHS), azaz hintaló cipő, is elterjedt cipőfajta. Ez egy magas fatalppal rendelkező darab, amelynek hiányzik egy darab a sarkából;gyakran szalagokkal rögzítik a bokához. A blúz általában fodros, csipkével díszített és kerek gallérral rendelkezik. Gyakran viselnek masnis hajpántot vagy hatalmas masnit a hajukban, de népszerűek a kerek, csipkés fejdíszek, a pici hajba tűzhető masnik, virágok és az elegáns kalapok is. Szintén gyakori, hogy a fejükre áll alatt megkötött csipkés fejdíszt vagy oldalra csúsztatott kis kalapot kötnek. Általában a vállak fedettek, de nagy forróság esetén a kötényruha alól a blúz elhagyható. Időjárástól függően fodros, csipkés napernyőt is hordhatnak magukkal. A gyakorló loliták nagy figyelmet fordítanak az anyagok minőségére, mert ahogy a vérbeli lolik mondják: „Az olcsó csipke és fodor nem egyenlő a Lolitával”; például ez is egy fontos szempont az igényes szett és az "Ita" szett megkülönböztetésénél. Hasonlóan fontos szempont még az elegáns viselkedés, az öltözködésben pedig ruhadarabok stílusának és a színeknek az összhangja, ezek teszik a stílust esztétikussá, igényessé.

Változatok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Sweet[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ez az egyik legelterjedtebb, legismertebb stílus, olyan elemekkel amik szinte csak a lolitára jellemzők. Nagyon sok masni, fodor, csipke és díszítő elem kerül egy Sweetlolita (japánul "amaloli"; azaz "aranyos" loli) ruhájára. A leggyakoribb díszítő motívumok a cukorkák, a fagylalt, sütemények, torták, aranyos állatok, tündérmesék (Piroska, Jancsi és Juliska, Alice Csodaországban...) szereplői, játékok, körhinták, szívecskék, gyümölcsök (eper, cseresznye...). A leggyakrabban használt színek a babarózsaszín, a babakék, a fekete és a fehér, de a levendula, a kanárisárga és a mentaszín is kezd egyre kedveltebbé válni; nagyjából bármilyen világos vagy pasztell szín szóba jöhet, de a neonszínek és a teljesen sötét és komor összeállítások kerülendők. [2] A kiegészítők gyakran édesség alakúak; sőt egyre gyakoribbak például a torta vagy tortaszelet formájú fejdíszek is. Előfordulnak még Hello Kitty kiegészítők is és édes kisállat (kiskutya, nyúl, maci...) vagy szív alakú is. A smink általában visszafogott, természetes és nagyon fontos az ápoltság, ahogy az összes többi lolita változatban is.

Márkák: Angelic Pretty, Baby the Starts Shine Bright, Emily Temple Cute, Metamorphose temps de fille, Little Chili

Alfajai[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Country

A Country-t ("vidéki" lolita) néha nehéz elkülöníteni a Sweetlolitáról, de általában egy Country lolita felismerhető a pepita-és gyümölcsmintákról, a szalmakalapról és kis kosárkáról vagy fonott szalmatáskáról. Ez a stílusirányzat egyszerűbb, kevésbé giccses hatást nyújt, kevesebb a masni, a fodor, a sokszor már messziről látható élénk világos színek.

Gothic[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Gothic lolita (japánosan "gosuro lolita"; azaz "gótikus" lolita) , mint azt a neve is mutatja, a goth stílus és a lolita divat találkozásából jött létre. A nevében ugyan "gothic", de ez kissé megtévesztő lehet, mert inkább csak a viktoriánus és a romantikus goth-ból merít ihletet, semmint az industrial vagy cyber stílusokból. Gyakran használ díszítő elemként denevéreket, pókokat, pókhálómintát,kereszteket vagy rózsákat; és a kiegészítőket is leginkább ezek a formák határozzák meg. A hagyományos fekete-fehér színösszeállításról könnyen felismerhető, ám mégis jobb vigyázni ezzel, mert más változat is lehet fekete-fehér, ezenkívül, a gyakorló loliták egyre kevesebbet alkalmazzák elavultsága és cselédlányos kinézete miatt! Gyakori színek még a királykék és a vörös, de gyakorlatilag bármilyen sötét szín alkalmazható (lila, barna...). Annak ellenére, hogy ez az egyik legnépszerűbb és legismertebb stílus, mégis sok gyakorlást igényel egy igazán jó Gothic lolita öltözet összeállítása.[3]

A Gothic loliták gyakran erőteljesebb sminket készítenek maguknak, füstös szemekkel vagy vörös ajkakkal, sokszor arcukat is világosabbra púderezik, de ennél a stílusirányzatnál is a "porcelánbaba szerűség" a mérvadó, azért egyre inkább természetesebbre sminkelik magukat.[4]

Márkák: Antique Beast, Atelier Boz, Maxicimam, Miho Matsuda, Moi-même-Moitié, Little Chili

Alfajai[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • EGL, EGA (Elegant Gothic Lolita, Elegant Gothic Aristocrat; "elegáns gótikus lolita" és "elegáns gótikus arisztokrata" ): Ez csak a Moi-même-Moitié ruhákra vonatkozik. Ez a márka a gothlolik egyik példaképének tulajdona, a Moi-dix-Mois gitárosának, Mana-samanak. Stílusát és az általa tervezett és árusított ruhákat az Elegant Gothic Loita és Elegant Gothic Aristocrat fogalmakkal írja körül. Főleg Amerikában, sokszor így nevezik az egész lolita stílust.
  • Vampire (vámpír lolita): általában a vámpíros animékért rajongó lányok öltöznek így, nehezen elkülöníthető, de felismerhető a piros-fekete összeállításokról, a száj szélénél kifolyó művérrel készített csíkról és "vámpíros" viselkedésükről. Sokkal inkább csak simán goth, vagy cosplay, de sokszor a gothloli vagy az aristocrat alfajaként emlegetik.

Classic[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Classic ("klasszikus" lolita) valahol félúton helyezkedik el a Gothic és a Sweet között; a viktoriánus és a barokk szolidabb keveredése. Egy Classic ruha nem úszik csipke-és masnitengerben, és visszafogottabb tónusú, mint egy Sweet, sőt a Gothic-hoz hasonlóan lehet egészen sötét színű [7], például mélybordó, éjkék vagy padlizsánszínű is. A leggyakoribbak azonban a semmi mással össze nem keverhető viktoriánus korban divatos virágminták, a szolid földszínek és a kissé felnőttesebb és visszafogottabb kinézet és viselkedés. Összességében sokkal inkább törekszik a viktoriánus kislány-kinézet elérésére, mint az aranyosságra. Nagyon gyakori az A-vonalú szoknya a szokásos harang forma helyett vagy a térdig érő zoknit felváltó (általában) fehér harisnya. A smink itt is általában természetes hatású, visszafogott, esetleg kicsit sötétebb színekkel is dolgoznak.

Márkák: Innocent World, Juliette et Justine, Mary Magdalene, Victorian Maiden

Shiro[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A shirololi a teljesen fehérbe (a shiro jelentése fehér), illetve elefántcsontszínbe vagy törtfehérbe öltözött lolita. Az általános tévhittel szemben ez nem alfaja egy stílusnak sem. Shiro öltözetet lehet összeállítani Sweet, Classic vagy bármilyen más stílusban is, sőt akár a Gothic is lehet tiszta fehér.[8] Gyakran előfordul, hogy a shirololiták egy velük megegyezően felöltözött kurololitával mutatkoznak együtt a kontraszt kedvéért.

Kuro[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A kurololita a csak feketébe öltözött lolita (a kuro jelentése fekete). Szintén nem alfaja egy másik stílusnak sem, és hasonlóan a shirololihoz (ahol a shiro fehéret jelent) a kuro öltözéket is bármilyen stílusban össze lehet állítani, a lényeg, hogy kizárólag fekete legyen. Gyakran mutatkoznak egy shiro lolival együtt, a kontraszt kedvéért.

Punk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A punklolita az egyik legnagyobb kihívást jelentő stílus, ugyanis nagyon sokat kell tudni a lolita divatról és igen jól kell ismerni azt, hogy sikeresen vegyíteni lehessen a punk elemekkel [5], mint például a biztostűk, szegecsek, láncok, szakadt anyagok. Alapvetően két típusa létezik. Az egyiknél inkább a hagyományos lolita öltözet punk elemekkel való vegyítése figyelhető meg, míg a másiknál inkább egyfajta lolita ihletésű punk öltözet a végeredmény, néhány masnival, fodorral és némi csipkével, bővebb szoknyával. A smink a Gothic-hoz hasonlóan itt is lehet erőteljesebb és esetenként édes kis cipő helyett bakancsot hordanak. A szoknya is lehet rövidebb a szokásosnál, különösen az utóbb említett típus esetében. A színek terén főleg a sötétkék, sötétzöld és piros/bordó használatos, fekete elemekkel összeállítva. Gyakori a skót kockás minta, a bőrből vagy műbőrből készült elemek esetleg a szakadozottság.

Márkák: A+Lidel, Black Peace Now, h.Naoto, Maxicimam, Na+H, Union Jack, Putumayo

Hime[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A himelolita vagy „hercegnő lolita” könnyedén felismerhető a miniatűr koronáról vagy diadémról és a tupírozott frizuráról. Kicsit nehéz megkülönböztetni a többi stílustól, mert igazából a himelolit a kiegészítők és az ápoltság teszik igazán hercegnőivé. Általában rokokó ihletésű Sweetloli ruhát vagy díszesebb, virágmintás Classic ruhát viselnek, általában rózsaszín vagy halvány lila árnyalatokban. A legkedveltebb kiegészítők a rózsák, masnik és a gyöngysorok.

Guro[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Bármilyen stílusú ruha használható a Gurololitához (a "gruesome" szó rövidítése, jelentése: hátborzongató), a hangsúly ugyanis a kiegészítőként használt vérfoltokon, kötéseken és sebtapaszokon van ennél a típusú öltözéknél. A ruhák sokszor fehérek és művér foltok vannak rajta; de akár bizarr, bekötött szemű Teddy maci is szolgálhat mintául, a lényeg, hogy jelen legyenek a névhez illő "groteszk" kiegészítők, ami alapján felismerhető a stílus.

Sailor[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Sailor lolita a hagyomány matrózegyenruha által inspirált stílus; a matrózgalléros blúz és a sötétkék-fehér színösszeállítás a leggyakoribb ismertetőjegyei. A szoknya általában harang alakú vagy A-vonalú rakott szoknya. Gyakran hordanak keresztben csíkos zoknit, matróz sapkát, fehér kesztyűt, vörös szalagokat a hajukban.

Ero[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az Erololi a punk mellett a másik hatalmas kihívást jelentő stílus, ami egyáltalán nem kezdőknek való.[6] Az erotikus jelző is csak viktoriánus értelemben veendő: ugyan a szoknyák néhány centivel rövidebbek, mint a szokásos; de egyáltalán nem kihívóak, és általában a vállak nem fedettek. Az Erololiták gyakran viselnek fűzőt vagy olyan felsőruházatot, ami kihangsúlyozza az idomaikat, esetenként pedig szoknya helyett csak alsószoknyát viselnek. Talán ez az egyetlen olyan stílus, ahol a neccharisnya is viselhető. Általában a ruhák a kánkán táncosnőkre emlékeztetnek: vörös-fekete kombinációk, fodrok, csipkék, kicsit erőteljesebb smink, kiegészítő gyanánt tollak, gyöngysorok, kámeák...

Márkák: Antique Beast

Pirate[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Kalózos kinézetről: fekete, fehér, sötétkék és vörös kombinációkról, kincsesláda-formájú táskáról, kalózsapkáról és a témához illő mintákról lehet felismerni. A ruhának gyakran bőrhatású részei is vannak, de gyakran láncokkal is díszítik, a ruhák kivágása, az ujjak és a szoknya alja sokszor csipkével van szegve, vagy fodros, de az öltözékek egyszerűbbek, kevesebb a masni, kevesebb a giccs. Néha mű papagájokat vagy polipokat is hordanak maguknál.

Márka: Alice and the Pirates

Wa[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A hagyományos japán öltözet, a kimonó vagy a kevésbé ünnepi yukata és a harang formájú lolita ruhák fúziója. A hagyományos anyagok és minták, színek jellemzik. A ruhák ujja általában hosszú, a vége felé szélesedik; sokszor egymásra vannak hajtva a rétegek egy fürdő köpenyt juttatva eszünkbe és a jellegzetes obi öv is felfedezhető a ruhákon. Sokszor getát (fapapucsot) hordanak hozzá és hajdíszekkel ékesítik frizurájukat, vagy kontyba tűzik azt.

Qi[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A hagyományos kínai viselet(qipao) és a lolita találkozásából született ez a stílus. A hagyományos qipao anyaga, mintája és színei jellemzik. Az ujja általában rövid; a szoknya egyik vagy mindkét fele oldalt fel van sliccelve, a ruha felső része pedig gyakran a nyakrésztől (ami elég magas és szoros)az oldaláig hurkolt, gombokat helyettesítő díszekkel van összeerősítve.

Aristocrat[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A lolita felnőtt változata, történelmi (középkori középosztálybeli vagy 19.-20. század elei előkelő) ruhák. Hosszú szoknyát, nadrágot vagy a kettő közti átmenetet, fodros, csipkés blúzt, gyakran fűzőt viselnek. A smink általában felnőttesebb, sötétebb tónusú, viszont extrém sminket ritkán készítenek maguknak. A hangsúly az elegancián van. A nők gyakran viselnek kontyot vagy hasonló, elegáns, feltűzött hajviseletet. Férfiaknál kiegészítőként előfordul a cilinder, nőknél a rövidebb fátyol. Itt általában sötét színeket használnak: legtöbbször barnát feketét, amit fehér blúzzal egészíthetnek ki. Gyakoriak a gyöngy ékszerek vagy kámeák. Itt az aranyos cipellők helyett általában magassarkút hordanak.

Márkák: Alice Auaa, Antique Beast, Atelier Boz, Excentrique, Maxicimam, Miho Matsuda, Moi-même-Moitié

Alfajai[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • EGA: Ez csak a Moi-même-Moitié ruhákra vonatkozik. (lásd a gothlolita alfajainál)
  • Madame: Az Aristo nőiesebb változatának egyik elnevezése.

Ouji/Kodona/Dandy/Boystyle[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az ouji stílus a lolita férfi verziója, bár lányok gyakrabban viselik, mint a fiúk. Általában térdig érő nadrágból, fehér vagy fekete térdzokniból, fodros kis ingből és mellényből áll az öltözék, de alkalmanként kiegészülhet cilinderrel, kicsi köpennyel, nyakkendővel, csokornyakkendővel vagy zakóval is. A hajviselet nőkön általában rövidebb, fiúsabb, vagy hosszabb haj esetén kontyba fogják és egy kalap vagy cilinder alá rejtik.

Gyakori hibák[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Mivel fontos figyelni az anyagok minőségére, ezért nem teszi meg bármilyen csipke és bármilyen anyag. A szatén, a törtbársony, az áttetsző anyagok és a vékony, műszálas csipke nem lolita. Ugyanígy gyakori hiba a különféle jelmezszerű kiegészítők használata, például macskafüles hajpánt, nyakörv, felcsatolható szárnyak, orvosi maszk; és a fekete-fehér, cselédekre emlékeztető ruhák és főkötők viselete. Szintén nagyon sokszor előfordul a lolita divat eleganciájától nagyban elütő darabok hordása is. A balerina fazonú, de hosszú megkötő nélküli cipők, a tűsarkú cipők, a nyitott orrú cipők (ez utóbbiak megengedhetők az ero, illetve aristocrat stílusoknál), a láb-és kézmelegítők, a levágott ujjú csipkekesztyű, bármilyen ujjatlan kesztyű, az abroncsos alsószoknya, a neccharisnya, a nylonharisnya és a túl rövid szoknya mind-mind ebbe a kategóriába sorolhatók. Végezetül pedig a túl erős smink is hibának számít, különös tekintettel a mesterkélt, természetellenesen fehér arcra, a fekete és a kék rúzsra, illetve a harsány színű vagy nagyon hosszú körmökre.

Lásd még[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Híres japán utcadivatok még: A Visual Kei, a Dekora, a Kogal és a Ganguro is. Ezek úgyszintén a Haradzsuku negyedben alakultak ki a japán sztárok, pedig csak még jobban elősegítik népszerűségüket.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

http://www.anime-for-ever.hupont.hu/ Lolitafashion. (Hozzáférés: 2008. augusztus 6.)
Lolita Handbook. (Hozzáférés: 2008. augusztus 6.)
Avant Gauche webgaléria. (Hozzáférés: 2008. augusztus 6.)

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Lolita divat témájú médiaállományokat.

Alice Auaa
Angelic Pretty (japán)
Angelic Pretty (angol)
Antique Beast
Atelier Boz
Atelier Pierrot
Baby, The Stars Shine Bright
Excentrique
h.Naoto
Innocent World
Juliette et Justine
Mary Magdalene
Maxicimam
Metamorphose temps de fille
Miho Matsuda
Moi-même-Moitié (japán)
Moi-même-Moitié (angol)
Na+H
Putumayo
Victorian Maiden
Union Jack