Literatura Foiro

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Literatura Foiro
Adatok

OrszágSvájc
Alapítva1970
Ár54 CHF évente
TulajdonosLF-koop
KiadóLF-koop
FőszerkesztőPerla Martinelli
Nyelveszperantó
SzékhelyLa Chaux-de-Fonds

OCLC3780206
ISSN0393-2907
A Literatura Foiro weboldala

Literatura Foiro fontos eszperantó nyelvű kulturális folyóirat, az eszperantó irodalom történetének leghosszabb ideig folyamamatosan megjelenő kiadványa. A magazin elsősorban az irodalomra, de a zenére, a színházra, a mozira, a szociológiára, a nyelvészetre, a kultúrpolitikára is összpontosít.[1]

Története[szerkesztés]

A folyóiratot 1970-ben alapította a milánói La Patrolo irodalmi kör. Azóta rendszeresen, kéthavonta jelenik meg (1987-ben még gyakrabban is), és 2019 áprilisában elérte a 298. kiadást (50. évfolyam).

A Literatura Foiro már régóta az eszperantó orgánum legfolyamatosabb és valójában a legbefolyásosabb kulturális magazinja - és egyben a leghosszabb ideig megjelenő folyóirat, mivel egyik eszperantó irodalmi vagy kulturális folyóirat sem haladta meg folyamatosan a harminc éves ciklust.

1980 óta a folyóirat az LF-koop kiadóhoz tartozik.[2]

Az Esperanto PEN Centro szerveként 1991 óta számos írót és publicistát tömörít. Ugyanakkor a Raumismo véleménymozgalom központjává vált, amely az Esperanta Civito-val való egyezményhez vezetett.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Esperanta Civito: Literatura Foiro. www.esperantio.net (eszperantóul) (2006) (Hozzáférés: 2021. június 3.) „Kultura revuo en esperanto, fondita de la literatura rondo "La Patrolo" en Milano, 1970.”
  2. Esperanta Civito: Literatura Foiro. www.esperantio.net (eszperantóul) (2006) (Hozzáférés: 2021. június 3.) „La revuo apartenas al la eldonejo Kooperativo de Literatura Foiro, jure registrita en Svislando, 1980.”

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Literatura Foiro című eszperantó Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]