Lavsa

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Lavsa
Lavsa, a belső öböl
Lavsa, a belső öböl
Közigazgatás
Ország Horvátország
Népesség
Teljes népességismeretlen
Földrajzi adatok
FekvéseAdriai-tenger
SzigetcsoportKornati
Terület1,78 km²
Tengerszint feletti magasság111 m
Legmagasabb pontVeli vrh (111 m)
IdőzónaCET (UTC+1)
Elhelyezkedése
Lavsa (Horvátország)
Lavsa
Lavsa
Pozíció Horvátország térképén
é. sz. 43° 45′ 11″, k. h. 15° 22′ 28″Koordináták: é. sz. 43° 45′ 11″, k. h. 15° 22′ 28″
A Wikimédia Commons tartalmaz Lavsa témájú médiaállományokat.

Lavsa (olaszul: Laussa) egy lakatlan sziget az Adriai-tengerben, Horvátországban, a Kornati-szigetek tagja. A Kornati Nemzeti Park része.

Fekvése[szerkesztés]

A külső szigetsorban fekszik, északnyugaton Piškera és Panitula Mala, délkeleten Gustac és Klobučar szigetei, északkeleten a Kornati-sziget, délnyugaton pedig a nyílt tenger határolja. Területe 1,78 km². Hosszúsága és szélessége is mintegy 1,5 km. Legmagasabb pontja 111 m, a tagolatlan tengerpart 9,3 km hosszú. Az időszakosan lakott Lavsa település (mindössze 12 ház) a mélyen benyúló öbölben található. Az öböl 1,1 km hosszan nyúlik a sziget belsejébe, majdnem két szigetre osztva azt. Itt található a sziget termékeny mezeje is, ahol olajbogyót, szőlőt termesztenek. A sziget partjánál, a tenger alatt egy római sólepárló maradványai találhatók. A szigeten voltak sóraktárak is.

Nevezetességei[szerkesztés]

A sziget Lavsa-öblének alján, körülbelül 50 centiméteres mélységben, megfelelő rétegű kövekből, bőséges habarcs kötőanyaggal épített falmaradványok találhatók. Két vagy három sor kő maradt fenn. Ezek nagy valószínűséggel egy ősi épület maradványai.[1]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Hrvatska enciklopedija – Lavsa (horvátul)

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Lavsa című horvát Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.