Kőris (faanyag)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kőris
Fraxinus excelsior
Fraxinus excelsior
Fizikai tulajdonságok
Rönkhossz15…20 m
Rönkátmérő0,9…1,7 m
Sűrűség0,65 g/cm³
Zsugorodás
Sugárirányban5,0 %
Húrirányban8,0 %
Keménység
Rostra merőleges41 MPa
Rosttal párhuzamos65 MPa
Merevség13 400 MPa
Szilárdság
Nyomó52 MPa
Hajlító120 MPa
Nyíró12 MPa

A kőris kemény lombos faanyag. Magyarországon faipari szempontból elsősorban a magas kőrist (Fraxinus excelsior) hasznosítják.

Az élő fa[szerkesztés]

A magas kőris kimondottan európai flóraelem, Skandináviától Spanyolországig sokfelé megtalálható. Síkvidéktől a középhegységig mindenhol előfordul, általában elegyfaként. Kedveli a meleg éghajlatot, de viszonylag igénytelen, jó tűrőképességgel.

Magassága 17…40 m. Kérge sokáig repedésmentes, szürke foltos, idős korban mély, hosszanti repedésekkel barázdált. A kéregvastagság 1…4 cm.

A faanyag[szerkesztés]

A kőris gyűrűs likacsú fa. A rendszerint inhomogén szerkezetű gyűrűs likacsú fafajok körében viszonylag finom és egyenletes szövetű. Színes gesztű fafaj, de a geszt csak enyhén barnásabb színű, mint a vöröses sárgásfehér szíjács. Hajlamos az álgesztesedésre, ilyenkor lesz „barna bélű” a kőris, amit szépsége miatt nagyra értékelnek. Másik jellemző fahibája a hullámos rostúság, ami – különösen a furnériparban – szintén értékes és dekoratív, esztétikus; ez a „habos kőris”. A kőris bélsugarai csak sugármetszeten láthatók, apró, fénylő bélsugártükrök formájában. Edényei a korai pásztában nagy méretűek, jól láthatók, több sorban elhelyezkedve. Szép, határozott rajzolatot adnak a fának. A kőris színe fakó, sárgásfehér. Szövetszerkezete és rajzolata hasonlít a szilfáéhoz.

Felhasználása[szerkesztés]

Szárítás
Lassan és óvatosan kell szárítani, vetemedésre, zsugorodásra hajlamos, viszont nem reped.
Megmunkálás
Minden szerszámmal jól és könnyen megmunkálható, jól faragható, de csak gőzölés után késelhető, hámozható. Jól gőzölhető, ettől színe vörösesbarnára változik, használat közbeni stabilitása javul. Gőzölve az egyenes szálú, hibamentes anyag hajlítható.
Rögzítés
Nehezen szegelhető, csavarozható, előfúrás ajánlatos. Hidegen jól, melegen problémásan ragasztható.
Felületkezelés
Ritkán pácolják, előkezelés nélkül is jól lakkozható. Fény hatására idővel sárgul.
Tartósság
Tartós faanyag, szabadban kb. 40 év, vízben kb. 10 év, állandóan szárazon kb. 800 év az élettartama.

Kemény, rugalmas anyaga kedvelt sportszerfa: sí, evező, szánkó, ütőfák, gerely, dákó, bordásfal készülhet belőle. A habos és madárszemű kőrist a bútoripar kedveli. A jármű- és vagonépítésben főleg a hajlított részekhez használják.

Források[szerkesztés]