Kvantumtolvaj

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kvantumtolvaj
SzerzőHannu Rajaniemi
Eredeti címThe Quantum Thief
Nyelvangol
Témasci-fi (hard)
Műfajregény
SorozatJean le Flambeur trilogy
KövetkezőFraktálherceg
Kiadás
KiadóGollancz
Kiadás dátuma2010
Magyar kiadóAd Astra
Magyar kiadás dátuma2012
FordítóJuhász Viktor
BorítógrafikaSánta Kira (magyar)
Média típusanyomtatott, elektronikus
Oldalak száma336 oldal (angol)
392 oldal (magyar)
ISBNISBN 978-615-5229-04-6
SablonWikidataSegítség

A Kvantumtolvaj (The Quantum Thief) Hannu Rajaniemi 2010-ben megjelent hard science fiction regénye. A Kvantumtolvaj volt az író első műve, és trilógiává szeretné bővíteni.[1] A sorozat második része, a Fraktálherceg 2012-ben látott napvilágot. A regény a poszthumán Naprendszerben játszódik, főszereplője pedig Jean le Flambeur mestertolvaj, akit Arsène Lupinről mintázott a szerző.

A regény annyira felkeltette Rajaniemi irodalmi ügynökének a figyelmét, hogy az első fejezet elolvasása után már trilógiára le is szerződtette az írót, akinek angol nyelven megírt regénye a brit Gollancznál jelent meg. A Kvantumtolvaj jelentős figyelmet kapott, mikor megjelent.

Magyarországon az Ad Astra adta ki a regényt 2012-ben, Juhász Viktor fordításában. A kiadó a második részt 2013 tavaszán jelentette meg.

Történet[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

A jövő Naprendszerében élő legendaként élő Jean le Flambeur mestertolvajt elfogják, és egy olyan börtönbe zárják, ahol saját másolatai ellen kell halálos párbajokat vívnia. Egy Mieli nevű ifjú hölgy kimenekíti a börtönből, de nem feltétel nélkül. Újra tolvajjá kell válnia, hogy ellopjon egy nagyon értékes dolgot. Ehhez azonban szüksége van az ellopott emlékeire, melyeket a Marson őriznek. Útját pedig az egyik legjobban képzett detektív keresztezi.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Kritikai visszhang[szerkesztés]

A regényt a kritikusok pozitívan fogadták, leginkább kihangsúlyozva azt, hogy ez a regény egy debütáló, elsőkönyves író munkája. Negatív kritikák is érték a regényt, leginkább azért, mert Rajaniemi nem igazán magyarázza el a regényében bemutatott technológiákat, hogy a kevésbé aktív olvasók is megérthessék a leírt adatokat.

Díjak és elismerések[szerkesztés]

  • 2011 Locus-díj jelölés a Kvantumtolvajért.
  • 2012 Tähtivaeltaja-díj, a legjobb finn sci-fi regényért. Ezt a díjat a Kvantumtolvajjal nyerte meg.[2]
  • 2011: John W. Campbell-emlékdíj jelölés.[3]

Magyarul[szerkesztés]

  • Kvantumtolvaj; ford. Juhász Viktor; Ad Astra, Bp., 2012

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Richard Lea: Hannu Rajaniemi: the science of fiction. The Guardian. (Hozzáférés: 2010. december 11.)
  2. "Tähtivaeltaja Award 2012"
  3. "The John W. Campbell Memorial Award" Archiválva 2012. december 29-i dátummal a Wayback Machine-ben. The John Wayne and Elsie M. Gunn Center for the Study of Science Fiction. The University of Kansas. Updated 11 July 2011. Hozzáférés ideje: 2012-04-25.

Források[szerkesztés]