Kreda-tó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kreda-tó
A Kreda-tó látképe a Radovna-völgyben
A Kreda-tó látképe a Radovna-völgyben
Ország(ok) Szlovénia
HelyTriglav Nemzeti Park
Típusmesterséges
Elhelyezkedése
Kreda-tó (Szlovénia)
Kreda-tó
Kreda-tó
Pozíció Szlovénia térképén
é. sz. 46° 24′ 59″, k. h. 13° 59′ 30″Koordináták: é. sz. 46° 24′ 59″, k. h. 13° 59′ 30″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Kreda-tó témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Kreda-tó egy mesterséges tó Északnyugat-Szlovéniában, a Radovna-völgyben. A tó az 1985-ig itt bányászott krétabánya elöntésével keletkezett. A bányát a krétabányászat egyre kevésbé jövedelmezővé válása és természetvédelmi okok miatt felhagyták. A tó a Triglav Nemzeti Park területén található.

Napjainkban a tó és a körülötte fekvő vizes élőhelyek fontos menedéket nyújtanak az itt élő kétéltűek számára, mint például a gyepi béka és a barna varangy, melyek a Radovna-völgyben élnek.[1]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Lake Kreda című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  1. Stanković D. & Poboljšaj K.: Rezultati - Pregled selitvenih poti in mrestišč dvoživk v dolini reke Radovne v letu 2007 (szlovén nyelven). Varstvo dvoživk in netopirjev v regiji Alpe-Jadran - Program Interreg IIIA Slovenija-Avstrija 2000-2006. Centre for Cartography of Fauna and Flora, 2007. (Hozzáférés: 2014. október 5.)