Korlátozott blokkszavazás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A korlátozott blokkszavazás (avagy korlátozott többszörös nem átruházható szavazat, vagy korlátozott szavazás, angolul limited voting) egy olyan többgyőzteses szavazási rendszer, amelyben a választóknak kevesebb szavazatuk van, mint ahány betöltendő mandátum. A mandátumokat a legtöbb szavazatot szerző jelöltek szerzik meg. Abban a speciális esetben, amikor a választó csak egy jelöltre szavazhat, és két vagy több tisztség van, ezt a rendszert egyetlen nem átruházható szavazatnak nevezik.[1]

A korlátozott szavazás gyakran lehetővé teszi a kisebbségi csoportosulások számára, hogy képviseletet szerezzenek – ellentétben az olyan többségi rendszerekkel, mint az egygyőzteses relatív többségi (SMP) vagy többgyőzteses egyéni listás rendszer (MNTV). Ez azonban nem garantált, mivel erre azt esély a felállított jelöltek számától és a pártokra leadott szavazatok módjától függően változhat.

egyéni jellegű rendszerek egyszavazatos módszerek többszavazatos módszerek
Egymandátumos módszerek relatív többségi szavazás (SMP)

azonnali többfordulós szavazás (IRV)

korlátozott elfogadó szavazás (limited approval voting)

(korlátlan) elfogadó szavazás (approval voting)

Többmandátumos módszerek egyetlen nem-átruházható szavazat (SNTV)

egyetlen átruházható szavazat (STV)

többszörös nem-átruházható szavazat (MNTV)

többszörös átruházható szavazat (MTV)

Példa[szerkesztés]

Választóváros három képviselőt választ a helyi képviselőtestületbe. A választáson a szavazólap így néz ki:

Vörös Piroska Vörös Párt
Vörös Vilmos Vörös Párt
Kék Ibolya Kék Párt x
Kék Színtia Kék Párt x
Kék Kenéz Kék Párt

A szavazónak csak két szavazata van, amelyeket Ibolyára és Szintiára adtak. Nem tudnak harmadikat leadni, bár három mandátumos körzetről van szó. Minden szavazat egyenlően számít bele a jelölt összes szavazatába.

Tegyük fel, hogy Választóváros szavazóinak 54%-a támogatja a Kék Pártot, míg 46%-a a Vörös Pártot. Feltételezve, hogy a támogatottság egyenletesen oszlik el a városon belül, a Kék Párt mindhárom mandátumot megnyerné ha egyéni listás rendszerről (olyan nem korlátozott blokkszavazás, amiben minden választónak maximum 3 szavazata van) vagy három egyéni választókerületben megtartott egyéni többségi rendszerről van szó. Így a Vörös Párt képviselet nélkül maradna.

Korlátozott szavazattal (azaz úgy, hogy minden szavazónak két szavazata van) viszont a Vörös Párt általában a háromból az egyik helyet meg tudná szerezni.

Azonban továbbra is lehetséges, hogy az egyik párt megszerezze mind a három mandátumot, vagy a két párt közül a legkevésbé népszerű több mandátumot szerezzen, mint a másik.

Lehetséges, hogy a Kék Párt, még ha ez a legnépszerűbb párt is, csak egyet nyerjen el a szabad helyekből, ha mindhármat megpróbálja megnyerni, és túlszárnyalja magát. Mivel a szavazatok közel 60%-át birtokolják, kísértésbe eshet, hogy megpróbálják megnyerni mindhárom mandátumot. Ehhez három jelöltet kell indítaniuk. A Vörös Párt, tudatában relatív gyengeségüknek, úgy dönt, hogy csak kettővel küzd, és így koncentrálja szavazatát.

Feltételezve, hogy a városban 100 000 választó ad le két-két szavazatot, az eredmény a következő lehet:

Vörös Piroska 46 000 szavazat Mandátumot szerzett
Vörös Vilmos 46 000 szavazat Mandátumot szerzett
Kék Ibolya 38 000 szavazat Mandátumot szerzett
Kék Színtia 36 000 szavazat
Kék Kenéz 34 000 szavazat

Három jelölt indításával a Kék Párt reménytelenül megosztotta szavazatait, annak ellenére, hogy egyértelmű többsége van a városban.

Amint ebből a példából látható, a korlátozott szavazás nem garantál arányos képviseletet.

Egy másik módja annak, hogy a rendszer nem tudja elérni a tisztességes képviseletet, ha a legnagyobb párt nagyon jól szervezett, és a maximális előny érdekében meg tudja szervezni a támogatói szavazatainak elosztását. Ennek történelmi példája volt 1880-ban az angol Birmingham város parlamentjének három képviselőjének megválasztása. A választópolgárok legfeljebb két szavazatot adhattak le.


Charles Seymour az angliai és walesi választási reformban kifejtette a birminghami liberálisok reakcióját a korlátozott szavazás hatályba lépése után.

A birminghami liberálisok rájöttek, hogy ha meg akarják tartani a harmadik helyet, szavazatukat gazdaságilag meg kell osztani a három jelölt között. A szavazatok elpazarolásának megelőzése érdekében olyan szervezetet kell felépíteni, amely a választói választást abszolút ellenőrizni tudja; és minden választónak mindig úgy kell szavaznia, ahogy mondták neki. A hamarosan Caucus néven ismert birminghami szervezet sikere töretlen volt, és egyetlen konzervatív jelölt sem került vissza. Sok más választókerületben lemásolták, és új korszakot nyitott a pártválasztási gépezet fejlődésében, amelynek a képviselői rendszerre gyakorolt hatása mélyreható.

Történelem és jelenlegi használat[szerkesztés]

Történelmi[szerkesztés]

  • Spanyolországban általános, tartományi és helyhatósági választásokon 1936-ig.
  • Portugáliában az 1911 és 1919 közötti törvényhozási választásokon.
  • 1867 és 1885 között az Egyesült Királyságban az alsóház egyes választókerületeiben.
  • Olaszországban a XIX. század végén.
  • Japánban az Egyesült Államok vezette szövetségesek megszállása idején, a háború utáni első választáson 1946-ban, amely szavazónként két szavazatot engedélyezett a tíz vagy kevesebb képviselővel rendelkező körzetekben, és három szavazatot a tíznél több képviselővel rendelkező körzetekben.
  • Észtországban, az 1990-es Észt Kongresszusi[2]

Jelenlegi[szerkesztés]

  • Spanyolországban a demokrácia helyreállítása óta (Franco tábornok kormányzásának vége) óta szenátorokat korlátozott blokkszavazással választanak (választónként 3 szavazat 4 mandátumért tartományonként).
  • Gibraltárban (10 szavazat szavazónként mind a 17 helyre).

„Rögzített arány” vagy a korlátozott szavazás zárt listás verziója[szerkesztés]

Az a választási rendszer, amelyben két mandátumot osztanak ki az élen álló pártlistára és egy helyet a második helyen álló listára, általában ugyanazt az eredményt adja, mint a korlátozott szavazás, szavazónként két szavazat három mandátumért. Argentína Szenátusának, a Mexikói Szenátusnak 128 mandátumából 96-nak, valamint 2005-ig Bolíviai Szenátusnak a megválasztására használták.[3] Hasonló rendszert alkalmaztak a 2006. július 2-i bolíviai alkotmányozó nemzetgyűlés megválasztására is.[4]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Enid Lakeman & James Labert. Voting in democracies. London: Faber (1955) 
  2. Bernard Grofman, Evald Mikkel & Rein Taagepera: Electoral System Change in Estonia, 1999. (Hozzáférés: 2020. november 24.)
  3. The electoral system in the new Constitution, used since the elections of 2009, is 4 seat list-PR (D'Hondt) per department
  4. Ciao!: Brief review of constituent assembly electoral system

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Limited voting című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Kapcsolódó szócikk[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]