Kocsev Miklós

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kocsev Miklós
Született1953. november 23. (70 éves)
Cece
Nemzetiségemagyar
Foglalkozásateológus,
egyetemi tanár,
lelkigondozó,
szupervízor
SablonWikidataSegítség

Kocsev Miklós (Cece, 1953. november 23. –) református teológus, egyetemi tanár, lelkigondozó és szupervízor.

Élete[szerkesztés]

1953-ban született Cecén. Általános iskolai tanulmányait szülőfalujában (1960-68), középiskolai tanulmányait a székesfehérvári Vasvári Pál Gimnázium és Szakközépiskolában végezte (1968-72). 1973-78 között református teológiai hallgató Budapesten a Református Teológiai Akadémián. 1979-81-ig teológushallgató a Holland Református Egyház kampeni teológiáján (THUK). Lelkészként dolgozott többek között Dégen, Nagyatádon és Balatonszárszón. 2001-től a Pápai Református Teológiai Akadémia tanszék- majd intézetvezetője, 2009-től pedig szintén tanszékvezető a Selye János Egyetem Református Teológia Fakultásának Gyakorlati Teológiai Tanszékén. 2014-től a Károli Gáspár Református Egyetem Hittudományi Karának Gyakorlati Teológia Tanszékének tanszékvezető professzora. A KRE Gyökössy Lelkigondozói és Szupervízori Intézetének megalakulásától kezdve főmunkatársa. Egyetemi tanári kinevezését 2008-ban kapta meg. Főbb kutatási területe a gyakorlati teológia mellett a szupervízió, a lelkigondozás és a pasztorálpszichológia. A Magyarországi Református Egyház Doktorok Kollégiumának szekcióvezetője, magyar és nemzetközi szakmai szervezetek tagja, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának tagja. Publikációi magyar, holland és német nyelven jelennek meg. Több helyütt is aktív közéleti szereplő volt. Pápán részt vállalt a hollandiai Kampennel megkötött testvérvárosi kapcsolat létrehozásában, Balatonszárszón pedig a település önkormányzati képviselője volt 1994-től 2006-ig. 2010-ben megkapta a Szárszó Polgáraiért elismerést.

Nős, felesége szociális munkás. Három gyermekük született.

Tudományos fokozat[szerkesztés]

  • 2003. PhD fokozat – DRHE (Ezredvégi színek. Impulzusok a holland református gyakorlati teológiából, L’Harmattan)
  • 2007. habilitáció – KRE HTK (Gyakorlati témák. Elmélet és praxis, az igehirdetés személyközpontúsága és a szupervízió)

Művei[szerkesztés]

  • Találkozások Istennel és emberrel. Ernst Lange gyakorlati teológiája; szerk. Kocsev Miklós; PRTA, Pápa, 2004 (Acta theologica Papensia)
  • Ezredvégi színek. Impulzusok a holland református (gereformeerd-hervormd) gyakorlati teológiából az ezredforduló körül különös tekintettel hazai református egyházi életünkre; KRE HTK Doktori Iskola–L'Harmattan, Bp., 2006 (Questiones theologiae)

Források[szerkesztés]