Kereklevelű kapotnyak

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kereklevelű kapotnyak
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Csoport: Magnoliidae
Rend: Borsvirágúak (Piperales)
Család: Farkasalmafélék (Aristolochiaceae)
Nemzetség: Kapotnyak (Asarum)
Faj: A. europaeum
Tudományos név
Asarum europaeum
L.
Elterjedés
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Kereklevelű kapotnyak témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Kereklevelű kapotnyak témájú médiaállományokat és Kereklevelű kapotnyak témájú kategóriát.

A kereklevelű kapotnyak (Asarum europaeum) a farkasalmafélék (Aristolochiaceae) családjába tartozó, örökzöld évelő növény.

Alfajai[szerkesztés]

  • Asarum europaeum subsp. caucasicum (Duch.) Soó, 1966
  • Asarum europaeum subsp. europaeum
  • Asarum europaeum subsp. italicum Kukkonen & Uotila, 1977

Életmódja, élőhelye[szerkesztés]

Nedvesebb, hűvös, árnyas erdők aljnövényzetében nő. Március–májusban virágzik. A Mátrában és a Bükk-vidéken megtalálhatóak állományai.[1][2][3][4]

Jellemzése[szerkesztés]

A gyöktörzse a talajban nő, a föld fölé csak könnyen felismerhető, jellegzetes, vese alakú, fényes levelei emelkednek. Szétdörzsölve a szár és a levélzet is borsillatú.

Ugyancsak jellegzetes, illatos, bíbor-barna virága nem feltűnő: körülbelül 15 mm-es; földre hajló. A pártacimpák háromszög alakúak, hegyesek.

Virágdiagram[szerkesztés]

Kapotnyak (Asarum europaeum) virágdiagramja.

Felhasználása[szerkesztés]

A középkorban gyökér- és hajtásdrogját vízhajtónak, fejfájás ellen, reuma gyógyítására és hánytatásra használták. Alkalmazása azonban súlyos következményekkel is járt: vesegyulladást, sőt halált is okozott. Ezért ma már kizárólag gyógyszergyári készítmények alapanyaga. Fogyasztása tilos, szerepel az OGYÉI tiltólistáján is.[5]

Leveleit előszeretettel kötik a hóvirág csokrokhoz.

Gyöktörzséből tüsszentőport (havasi burnót, havasi tabak) készítenek.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. [http://kitaibelia.unideb.hu/articles/Kitaibelia_vol81_p139-160.pdf Adatok a Mátra és környéke edényes flórájának ismeretéhez]. kitaibelia.unideb.hu. (Hozzáférés: 2017. március 22.)
  2. A Woodsia ilvensis (L.) R. Br. ˙j előfordulása az Eperjesi Tokaji-hegységben. kitaibelia.unideb.hu. (Hozzáférés: 2017. március 22.)
  3. Varázslatos karsztvidék. lithosphera.hu. [2017. március 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. március 22.)
  4. A Woodsia ilvensis (L.) R. Br. ˙j előfordulása az Eperjesi Tokaji-hegységben. kitaibelia.unideb.hu. (Hozzáférés: 2017. március 22.)
  5. Az OGYÉI Tudományos Tanácsadó Testülete által élelmiszerekben, étrend-kiegészítőkben alkalmazásra nem javasolt növények

Források[szerkesztés]