Kenessey Kálmán (hajóskapitány)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Kenesei Kenessey Kálmán (Győr, 1860. október 8. – Budapest, 1915. október 28.) hajóskapitány, minisztériumi tanácsos, Kenessey Albert fia.

Élete[szerkesztés]

Iskoláit Budapesten végezte, azután a hajós pályára lépve, 1883-ban Bécsben hajóskapitányi oklevelet szerzett. 1888 közepéig mint kapitány a Dunahajózási társaságnál volt alkalmazásban, onnét a Luczenbacher-féle hajózási vállalathoz lépett át mint üzletvezető felügyelő. Ezen állásából hívták meg az állami szolgálatba: 1890-ben a magyar királyi vasúti és hajózási főfelügyelőséghez főfelügyelőnek nevezték ki. 1892-ben a Párizsban megtartott nemzetközi hajózási kongresszuson a kereskedelmi minisztérium képviseletében vett részt, a szervező bizottságnak tagja és az egyik szakosztály alelnöke volt.

Magyar és német szaklapokban több hajózási érdekű cikke jelent meg, úgy mint a Vizügyi és Hajózási Közlönyben, a Gazdasági Mérnökben, a Danubiusban; munkatársa az Osztrák-Magyar Monarchia írásban és képben című munka magyar kiadásának és a Magyarország megyéi s városai című monographiának; a Pallas nagy Lexikona számára a folyami hajózás körébe tartozó cikkeket írta.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • Sziklay János: Dunántúli kulturmunkások. A Dunántúl művelődéstörténete életrajzokban. Bp., Dunántúli Közművelődési Egyesület, 1941.
  • Gulyás Pál: Magyar írók élete és munkái. Bp., Magyar Könyvtárosok és Levéltárosok Egyesülete, 1939-2002. 7. kötettől sajtó alá rend. Viczián János.
  • A Pallas nagy lexikona, az összes ismeretek enciklopédiája. 1-16 k. (17-18. pótk. Szerk. Bokor József). Bp., Pallas-Révai, 1893-1904.