Keleti főcsoport (NHL)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A National Hockey League Keleti Főcsoportja (Angolul: Eastern Conference) az egyik a két főcsoportja közül, melybe a Liga osztotta szét csapatait. Párja a Nyugati főcsoport.

1974-ben Wales Főcsoportnak (Prince of Wales Conference) nevezték el, amikor az NHL két főcsoportot és négy divíziót hozott létre. 1981-ben a főcsoportokat és a divíziókat átalakították úgy, hogy az jobban tükrözze a csapatok földrajzi elhelyezkedését, de a főcsoport nevét megtartották. A Wales Főcsoport az NHL északkeleti csapatait gyűjtötte magába. A főcsoportok és a divíziók nevét 1993-ban változtatták meg a csapatok elhelyezkedése szerint. Az új NHL vezető, Gary Bettman készítette elő a változtatást, hasonlóan a National Basketball Association-höz, a National Football League-hez és a Major League Baseball-hoz.

A Keleti Főcsoport rájátszásbeli győztese 1981 óta a Prince of Wales-trófeát kapja meg

Divíziók[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1993 előtt a Wales Főcsoport az Adams csoportból (Adams Division) és a Patrick csoportból (Patrick Division) állt. Jelenleg a Keleti Főcsoport 15 csapata három divízióba lett osztva: Atlanti divízió (Atlantic Division), Északkeleti divízió (Northeast Division), Délkeleti divízió (Southeast Division).

Atlanti divízió
Északkeleti divízió
Délkeleti divízió

A Keleti Főcsoport Stanley-kupa győztesei[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Sport Sportportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap