Nyugati főcsoport (NHL)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A National Hockey League Nyugati Főcsoportja (Angolul: Western Conference) az egyik a két főcsoportja közül, melybe a Liga osztotta szét csapatait. Párja a Keleti főcsoport.

1974-ben Campbell Főcsoportnak (Clarence Campbell Conference) nevezték el, amikor az NHL két főcsoportot és négy divíziót hozott létre. 1981-ben a főcsoportokat és a divíziókat átalakították úgy, hogy az jobban tükrözze a csapatok földrajzi elhelyezkedését, de a főcsoport nevét megtartották. A Wales Főcsoport az NHL nyugati csapatait gyűjtötte magába. A főcsoportok és a divizók nevét 1993-ban változtatták meg a csapatok elhelyezkedése szerint. Az új NHL vezető, Gary Bettman készítette elő a változtatást, hasonlóan a National Basketball Association-höz, a National Football League-hez és a Major League Baseball-hoz.

A Nyugati főcsoport rájátszásbeli győztese 1981 óta a Clarence S. Campbell-tálat kapja meg

Divíziók[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1993 előtt a Campbell Főcsoport a Norris divízóból és a Smythe divízióból állt. Jelenleg a Nyugati főcsoport 15 csapata három divízióba lett osztva: Központi divízió (Central Division), Északnyugati divízió (Northwest Division), Csendes-óceáni divízió (Pacific Division).

Központi divízió
Északnyugati divízió
Csendes-óceáni divízió

A Nyugati főcsoport Stanley-kupa győztesei[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

† - A Philadelphia Flyers és a New York Islanders már nem tagja a Campbell/Nyugati főcsoportnak. A két csapatot a Wales/Keleti főcsoportba helyezték az 1981–1982-es NHL-szezon előtt.

  • Sport Sportportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap