Kateřina Tučková

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kateřina Tučková
Élete
Született1980. október 31.
Brno
Nemzetiségcseh
HázastársaRobert Hédervári
Kitüntetései
  • Magnesia Litera Award for Best Screenplay (2010)
  • Magnesia Litera Award for Best Screenplay (2013)
  • The Czech Book (2013)
  • Josef Škvorecký Award (2012)
  • A Dél-morvaországi kerület díja (2015)
  • City of Brno Award (2018)
  • Czech State Award for Literature (2022)
Kateřina Tučková weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Kateřina Tučková témájú médiaállományokat.

Kateřina Tučková (Brno, 1980. október 31. –) cseh írónő és kurátor.

Élete[szerkesztés]

Brnóban született és jelenleg felváltva Brnóban és Prágában él. A gimnázium elvégzése után a Brnóban a Masaryk Egyetem Bölcsészettudományi Karán folytatta tanulmányait ahol művészettörténetet, valamint cseh nyelvet és irodalmat tanult. Tanulmányait 2014-ben Prágában a Károly Egyetemen a Bölcsészettudományi Kar Művészettörténeti Intézetén fejezte be doktori disszertációval.

Mint kurátor irányította az elsősorban a művészek legfiatalabb generációjára összpontosított ARSkontakt brünni galériát (2004 – 2006), 2010-től a Chrudimi Kiállítóterem kurátorja és együttműködik több más magán és nyilvános galériákkal.

Munkássága[szerkesztés]

A cseh közönség számára a vitás Gerta Schnirch meghurcoltatása című regénnyel vált ismertté, amelyben egy 1945 májusában az otthonából kiűzött csehszlovák német nő sorsát dolgozta fel az úgynevezett „brünni halálmenetben“.

A könyv Jiří Orten díjra és Josef Škvorecký díjra lett jelölve. Végül a Magnesia Litera olvasói díjat szerezte meg 2010-ben.

A regény adaptációját 2014 októberétől a brünni HaDivadlo színház mutatja be (Rendező: Marián Amsler, trailer: https://www.youtube.com/watch?v=ot-rk4iYyFs).

Az Üldözött istennők című könyve ismét a cseh történelemre összpontosít, amikor is benne megragadja a Fehér Kárpátok területén élő kivételes gyógyító közösség történetét. Ez a közösség túlélte a 17. századi boszorkánypereket, az egyház elnyomását és bírósági pereket a 19. század folyamán, úgyszintén a protektorátusi totalitás időszakát is, de végül is fel lett számolva a kommunista rezsim által.

Az Üldözött istennők című regényéért Kateřina Tučková megkapta a Josef Škvorecký díjat, a Cseh bestseller díjat, a Magnesia Litera díjat – olvasók Kosmas díját és a Cseh könyvek olvasók díjat. A színházi adaptációt a Zlíni Városi Színház játssza (rendező: Dodo Gombár, trailer: https://www.youtube.com/watch?list=UUR0fMxWNQCHqRidvJ6oW1tA&t=17&v=UuAWocGoulg).

Kateřina Tučková regényeit 13 nyelvre fordították le és hangoskönyv formájában is megjelentek (Csehországban a kiadó OneHotBook ).

Magyar fordításban Kateřina Tučková művei a Kalligram kiadó gondozásában jelennek meg.

Művei[szerkesztés]

  • Az én apám Kamil Lhoták, Vltavín 2008 – Kamil Lhoták festő szépirodalmi önéletrajzát megírták K. Tučková és R. Hédervári együttműködésben annak fiával, ifj. Kamil Lhotákkal.
  • Gerta Schnirch meghurcoltatása, Host 2009 – regény
  • Brünni halálmenet, Szélmalmok 2012 – antológia a brünni németek kiűzéséről
  • Üldözött istennők, Host 2012 – regény
  • Gyár – textilbárók története a morvai Manchesterből, Host 2014 – a „Brno – morvai Manchester“, Morvai Galéria Brnóban lezajló kiállítási projektet kísérő elbeszélés

Magyarul[szerkesztés]

  • Gerta Schnirch meghurcoltatása; ford. Csoma Borbála; Kalligram, Pozsony, 2012
  • Üldözött istennők; ford. Csoma Borbála; Kalligram, Pozsony, 2016

További információk[szerkesztés]