Kanizsai István (főajtónálló)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kanizsai István
Született1368
nem ismert
Elhunyt1427 (58-59 évesen)
nem ismert
Állampolgárságamagyar
SzüleiKanizsai János
Foglalkozásaarisztokrata
SablonWikidataSegítség

Kanizsai (II.) István (13681427/28) főúr, székely ispán, királyi ajtónállómester (magister janitorum), soproni ispán.

Család származása[szerkesztés]

A nevezetes Kanizsai család tagja, akik közül sokan a magyar történelemben nevezetes események résztvevői voltak. Apja Kanizsai (I.) János ispán, testvérei Miklós tárnokmester, János esztergomi érsek volt.

Élete[szerkesztés]

Nagy Lajos király halála (1382) után másodszülött leányát Máriát választották magyar királynak, akit a Kanizsai család tagjai is támogattak. Életének első nevezetes eseménye 1386-ban a délvidéki Gara mellett zajlott le. Kanizsai (II.) István is tagja volt Mária királynő és anyja Erzsébet anyakirálynő küldöttségének, akik a délvidéki főurak lázadását akarták lecsillapítani. Horváti János macsói bán megtámadta Diakovár mellett és foglyul ejtette a királyi küldöttséget és Novigrad (Zára) várába börtönözte őket.[1] Közel egy év múlva szabadult ki a zárai fogságból.

István 1390 és 1395 között székely ispán[2] volt. Részt vett már Zsigmond uralkodása alatt a moldvai hadjáratokban, amelynek az volt célja, hogy a balkáni államokkal együtt harcba szálltak a török ellen.[3]

Székely ispánsága mellett 1395 márciusától királyi főajtónálló magas funkciót is betöltötte. 1396-ban a nikápolyi vesztes csatában mint székely ispán harcolt.[4] János testvérével együtt kétszer is részt vett a Zsigmond elleni lázadásokban 1401. és 1403.-ban. Minden tisztségét elvesztette, de később a királytól kegyelmet kapott. 1410 között István és Zsigmond viszonya ismét szívélyesebb lett. Kanizsai István a Soproni Vármegye főispáni címet Szécsi Miklós tárnokmester vette át, miután megvált a főispáni méltóságától. Kismartoni birtokán többször vendégeskedett Zsigmond.

Kanizsai István élete végéig viselte a soproni főispánságot. Halála után a király László nevű fiát bízta meg a főispáni feladatok ellátásával, így a Kanizsai ezen ágának mint családi hűbér volt. A mai Kismartonváraljai kastély helyén 1388 és 1392 között Kanizsai István (Kanizsai család) épített várat.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Az ellenálló Garai Miklós nádort és Forgách Balázst nagy harcban elfogták és lefejezték. 1387 januárjában ebben a várban fojtották meg Erzsébet anyakirálynőt Mária szeme láttára.
  2. Székely ispán. lexikon.katolikus.hu (Hozzáférés: 2014. december 16.)
  3. Zsigmond király sokat tett, hogy a magyar befolyás fennmaradjon a balkáni övezetben. Ezt jelzik szerbiai 1389, 1390, 1392 évi hadjáratok.
  4. A csatában a magyar és a török uralkodó közötti összecsapás volt, amelyben Zsigmond vereséget szenvedett.

Források[szerkesztés]