Kambsdalur

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kambsdalur / á Ytra Dali
Közigazgatás
Ország Feröer (Dánia)
RégióEysturoy régió
SzigetEysturoy
KözségFuglafjørður község
Népesség
Teljes népességismeretlen
Földrajzi adatok
IdőzónaGMT, UTC+0
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 62° 13′ 17″, ny. h. 6° 48′ 43″Koordináták: é. sz. 62° 13′ 17″, ny. h. 6° 48′ 43″
A Wikimédia Commons tartalmaz Kambsdalur témájú médiaállományokat.

Kambsdalur (más néven á Ytra Dali) település Feröer Eysturoy nevű szigetén. Közigazgatásilag Fuglafjørður községhez tartozik.

Földrajz[szerkesztés]

A település a sziget keleti oldalán, a Fuglafjørður fjord nyugati partján fekszik, az Ytri Dalur (más néven Kambsdalur) nevű völgyben.

Történelem[szerkesztés]

Kambsdalur Feröer legújabb települése. A területet 1981-ben vette meg Fuglafjørður község, az első lakók pedig 1985. október 5-én költöztek be.[1]

Népesség[szerkesztés]

A település nem szerepel a hivatalos népességi statisztikákban. 2005. január 1-jén 41 családi házban 170 lakót számlált; 2006 végén mintegy 200 lakója volt.[1]

Gazdaság[szerkesztés]

Kambsdalur rövid idő alatt jelentős szolgáltatási központtá fejlődött, így a lakosságszámhoz képest rendkívül magas a munkahelyek száma. Itt található egy sportközpont, egy faáru-szaküzlet, számos szerviz és mindenekelőtt a regionális oktatási központ (Studentaskúlin og HF- skeiðið í Eysturoy). Az oktatási központot 1990-ben nyitották meg, és a gimnázium mellett egy kereskedelmi szakközépiskolát is magában foglal. A mintegy 160 diákot 25 tanár oktatja.

Közlekedés[szerkesztés]

Kambsdalur a Fuglafjørður és Norðragøta közti út mentén fekszik. Közlekedési helyzete kedvező: könnyen elérhető innen Fuglafjørður, Gøta, Leirvík, Runavík és Klaksvík is.

Az autóbusz-összeköttetést a 410-es járat biztosítja Fuglafjørður és Leirvíken keresztül Klaksvík felé.

Turizmus[szerkesztés]

A kambsdaluri cserkészotthon csoportok szálláshelyeként is működik.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Kambsdalur című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Kambsdalur című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Fuglafjørður - Stamp 2006 (angol nyelven). faroestamps.fo, 2006. október 19. (Hozzáférés: 2009. július 26.)[halott link]

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Kambsdalur
A Wikimédia Commons tartalmaz Kambsdalur témájú médiaállományokat.