K.k. Östliche Staatsbahn

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
K.k. Östliche Staatsbahn
Németország és a szomszédos országok vasúti térképe 1849-ből. A vékony vonalak a tervezett és építés alatt álló pályaszakaszokat ábrázolják.
Németország és a szomszédos országok vasúti térképe 1849-ből. A vékony vonalak a tervezett és építés alatt álló pályaszakaszokat ábrázolják.
Rövid névÖStB
Típusközlekedési társaság
JogelődKrakau-Oberschlesische Eisenbahn
Alapítva1850. május 30.
Megszűnt1858. április 7.
JogutódKaiser Ferdinands-Nordbahn
Galizische Carl Ludwig-Bahn
Kiszolgált területekGalícia
SablonWikidataSegítség

A k.k. Östliche Staatsbahn (ÖStB) az egyetlen vasútvonal az Osztrák Császárság-ban, mely 1850 és 1858 között összeköttetést biztosított Galícia és Lodomeria tartományokkal.

Az ÖStB eredete a Krakkó-Schlesingeren Eisenbahn (lengyelül: Kolej Krakowsko-Górnośląska) vasútvonalhoz kötődik, melynek építését Krakkó város szenátusa határozta el 1844-ben.

A Krakau-Oberschlesische Eisenbahnt 1850. május 30-án felvásárolta az állam és céget alapított k.k. östliche Staatsbahn néven. Az üzemeltetést 1851 december 31-ig még Krakau-Oberschlesische Eisenbahn végezte, 1852 január 1-jével vette át az állam.

1856. március 1-én megnyílt a szárnyvonal Trzebiniatól Auschwitzon át (Oświęcim) Dzieditzig (Dziedzice), ami végre megnyitotta az összeköttetést Krakkótól a Kaiser Ferdinands-Nordbahn-hoz.

1858-ban az ÖStB-t reprivatizálták. A pálya Krakkótól nyugatra eső része június 26-ától a KFNB-hez, míg a többi része és a járműpark már április 7-től a Galizische Carl Ludwig-Bahn-hoz (CLB) került.

A pályaszakaszok megnyitása[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a k.k. Östliche Staatsbahn című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

Az eredeti szócikk forrásai szintén ott találhatóak.

További információk[szerkesztés]