Kínai express

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kínai express
(Les Pirates du rail)
1938-as francia film
RendezőChristian-Jaque
Műfajfilmdráma
ForgatókönyvíróOscar-Paul Gilbert
FőszerepbenErich von Stroheim
Charles Vanel
Marcel Dalio
ZeneHenri Verdun
OperatőrMarcel Lucien
André Germain
Gyártás
Ország Franciaország
Nyelvfrancia
Játékidő89 perc
Forgalmazás
BemutatóFranciaország 1938. január 19.
Magyarország 1939. augusztus 22.
További információk
SablonWikidataSegítség

A Kínai express (eredeti francia címe: Les Pirates du rail) Christian-Jaque rendezésében készült, 1938-ban bemutatott fekete–fehér francia filmdráma. Magyarországon a filmet 1939. augusztus 22-én mutatták be.

Cselekménye[szerkesztés]

Henri Pierson főmérnök a főnöke a Kína déli részén működő francia vasútépítő társaságnak. Ő és az alárendelt mérnökök feleségüket északon, a nemzetközileg védett negyedben helyezték el, mivel délen kínai rablóbandák garázdálkodnak, ahol Wang rablóvezér az úr. Szerencsére Pierson főmérnöknek nem kell Wangtól tartania, mert korábban egy alkalommal megmentette annak életét, és egymással vérszerződést kötöttek. Északon azonban Wang szövetségesének, Tsou Kingnek az emberei megtámadják a vonatot és betörnek a nemzetközi negyedbe is. Miközben a főmérnök Wang segítségét kéri, felesége az északi bandavezért, Tsou King tábornokot próbálja jobb belátásra bírni. TsouKing elfogatja az asszonyt és túszként magánál tartja. Wang megtartja esküjét és maga kíséri el Piersont az „500-ak" templomába, ahol Pierson feleségét fogva tartják. Tsou King lelövi Wangot, de őt is eléri végzete: a konkurens kínai tábornok kivégezteti. Pierson visszakapja feleségét és folytathatja úttörő munkáját.

A korabeli magyar ismertető szerint: Ez a film meglehetősen átlagos színvonalon mozog. Kisebb igényű közönséget érdekes, exotikus témája miatt kielégíthet.

Főbb szereplők[szerkesztés]

Források[szerkesztés]