Juhász Sándor (politikus)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Juhász Sándor
Horvátország magyar nemzetiségi parlamenti képviselője
Hivatali idő
2014. április 4. – 2016. október 16.
ElődSója Dénes
UtódJankovics Róbert

Született1954július 12. (69 éves)
Pélmonostor
PártMagyar Egyesületek Szövetsége

HázastársaTakács Irénke
Foglalkozáspedagógus

Juhász Sándor (horvátul Šandor Juhas, Pélmonostor, 1954. július 12.) horvátországi magyar pedagógus, politikus. 2002-től a Magyar Egyesületek Szövetsége elnöke, 2014 és 2016 között a horvát parlament, a Szábor horvátországi magyar nemzetiségi képviselője.

Életpályája[szerkesztés]

Iskolai tanulmányait szülővárosában végezte, majd az újvidéki Természettudományi Egyetemen kezdte meg egyetemi tanulmányait, ahol 1979-ben végzett földrajz szakon. Diplomázását követően az eszéki községi hivatalban kezdett el dolgozni, belső elhárítási feladatokat látott el, majd 1988-ban az Eszéki Népfőiskola munkatársa lett. 1996-ban a Pélmonostori Gazdasági Szakközépiskola földrajztanára lett. Tanári munkája mellett Pélmonostor sportéletében is aktív volt: versenyszerűen kosárlabdázott, később a csapat edzője lett. Ezenkívül 1997-ben a Pélmonostori Magyar Kultúregyesület alapítója volt, az egyesület 1999-ben elnökévé választotta.

A helyi politikai közéletben a délszláv háborút követően lett aktív, amikor előbb a pélmonostori városi elöljáróságon volt magyar képviselő, majd a városi tanács tagja lett. Ezenkívül 2003 és 2014 között az Észak-Baranya Megyei Kisebbségi Önkormányzat képviselője is volt. 2002-ben a Magyar Egyesületek Szövetsége (MESZ) elnökévé választották, amelynek jelöltjeként a 2011-es horvátországi parlamenti választáson Sója Dénes helyettes képviselőjévé választották. 2014-ben, Sója lemondása után, a horvátországi magyarok parlamenti képviselője lett. Hivatali esküjét április 4-én tette le. A 2015-ös választáson szoros eredménnyel megválasztották képviselővé (Juhász 50,23%-os eredményt ért el, míg ellenfele, Jankovics Róbert 49,77%-ot). A választás után megalakult Száborban a nemzetiségi képviselők frakciójának vezetőjévé választották. A 2016-os parlamenti választásokon szoros versenyben alulmaradt Jankoviccsal szemben.

2014 és 2016 között a horvát parlamentben a nemzetiségi képviselők, illetve a független képviselők frakciójában ült, az emberi jogi és nemzetiségi, valamint a helyi és regionális önkormányzati bizottságok tagja volt. A MESZ elnökeként tagja a Magyar Állandó Értekezletnek, illetve a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának.

2017-ben az általa vezetett MESZ ellen végrehajtást kezdeményezett a horvát számvevőszék, mivel több mint 1 millió kunával nem tudtak elszámolni. Juhász ekkor lemondott tisztségéről, a végrehajtási folyamat még nem zárult le. Az eset során felmerült a korrupció és a vesztegetés gyanúja is.[1]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Balažev: Juhas i Šoja rekli su mi da će mi platiti struju i vodu ako lažem”, Glas Slavonije. [2018. szeptember 5-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2018. szeptember 5.) 

Források[szerkesztés]