Joseph E. Duncan III

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Joseph E. Duncan III
Született1963. február 25.
Tacoma
Elhunyt2021. március 28. (58 évesen)[1]
Terre Haute
Állampolgárságaamerikai
Foglalkozása
IskoláiNorth Dakota State University
Halál okaglioblastoma
SablonWikidataSegítség

Joseph E. Duncan III (Tacoma, Washington, 1963. február 25.Terre Haute, Indiana, 2021. március 28.) elítélt amerikai sorozatgyilkos és gyerekmolesztáló, aki halálsoron volt egy szövetségi börtönben a 2005-ös gyermekrablás és a Groene család tagjainak meggyilkolásáért.

Életrajz[szerkesztés]

11 egymást követő életfogytig tartó ítéletét töltötte, ami kapcsolatban áll ugyanazokkal a gyilkosságokkal és Anthony Martinez 1997-es meggyilkolásával a kaliforniai Beaumontban. Emellett Duncan bevallotta – de nem lett megvádolva vele –, hogy 1996-ban megölt két lányt Seattle-ben. Abban az időben, amikor megtámadta a Groene családot, egyidejűleg menekült egy korábbi gyermekmolesztálási ügye miatt Minnesotában. Kiszúrta Shasta és Dylan Groene-t, ahogy játszanak az udvaron, amikor épp a házuk előtt hajtott el.

Tacomában, Washington államban született. Bűnügyi nyilvántartásban van 15 éves korától kezdve. 1980-ban húsz év börtönre ítélték egy kisfiú szexuális zaklatása miatt Tacomában, és végül további hat életévét felnőttkoráig egy börtönben töltötte. 1994-ben szabadlábra helyezték, de 1997-ben visszakerült a börtönbe a szabadlábra helyezés szabályainak megsértése miatt. 2005 májusában az idahói hatóságok megtalálták Brenda Groene-t, élettársát és a nő fiát a családi házban holtan. A hatóságok észrevették, hogy Groene két másik gyereke – Shasta 8 éves és Dylan 9 éves – eltűnt. Hét hétnyi feszített keresés után megtalálták Shastát Duncannel együtt egy étteremben, Coeur d’Alene-ben. Később Duncant letartóztatták gyermekrablás miatt. Amikor a rendőrök megmentették Shastát, az elmondta nekik, hogy Duncan vissza akarta vinni őt az apjához, mert meggondolta magát, hogy nem öli meg a kislányt. Shasta azt mondta, Duncan azt állította, hogy ő tanította meg a férfit a szeretetre. Dylan maradványait pár nappal később megtalálták egy távoli területen, közel St. Regishez (Montana). Duncant rákövetkezően elítélték Dylan és a három másik áldozat meggyilkolásáért a Coeur d'Alene-háznál. A bebörtönzése alatt a rendőrök összekötötték Duncant az Anthony Martinez megoldatlan gyilkosságával Kaliforniában és a két lány meggyilkolásával Seattle-ben, amely éppen Duncan szabadlábra helyezése alatt történt (1994-1997). Azokból a gyilkosságokból Duncant csak a kaliforniai gyilkosság miatt ítélték el. Mindent egybevetve Duncant Idahóban gyerekrablásért és 3 ember megöléséért (Coeur d’Alene-ban) ítélték el, amiért 6 életfogytiglant kapott. A szövetségi bíróságon Shasta és Dylan Groene elrablásáért és Dylan Groene meggyilkolásáért kapott 3 halálos ítéletet és 3 életfogytig tartó ítéletet; továbbá a Kalifornia államban történt Anthony Martinez elrablásáért és meggyilkolásáért kapott 2 életfogytiglani börtönbüntetést.

Előzmények[szerkesztés]

Duncannek régre nyúlik vissza a szexuális bűnözői múltja. Az első feljegyzett szexuális bűntényét 1978-ban Tacomában, a szülővárosában követte el, amikor 15 éves volt. Ekkor fegyverrel a kezében megerőszakolt egy 9 éves kisfiút. A következő évben autólopásért tartóztatták le. Fiatalkorúként lett elítélve, és elküldték a Dyslin's Boys'-i tanyára Tacomában, ahol az Associated Press szerint elmondta a terapeutának, hogy megkötözött és szexuálisan bántalmazott 6 fiút. Szintén elmondta a terapeutának, hogy mire 16 éves lett, már 13 fiatal fiút erőszakolt meg.

1980-ban Tacomában Duncan ellopott a szomszédtól néhány fegyvert, és később elrabolt egy 14 éves fiatal fiút, majd megerőszakolta fegyverrel a kezében. Duncant 20 évre bebörtönözték ezért a bűncselekményért, de 1994-ben, 14 év után szabadlábra helyezték. Ezután Duncan több helyen élt Seattle környékén. 1996-ban újra letartóztatták, ezúton marihuána használata miatt, de pár héttel ezután szabadon engedték az új szabályozások miatt. A hatóságok gyanítják, hogy amikor Duncan szabadon volt, 1996-ban megölte Sammiejo White-ot és Carmen Cubiast Seattle-ben és Anthony Martinezt a kaliforniai Riverside megyében 1997-ben. Azonban mindkét ügy elült, és nem hozták kapcsolatba Duncannel, miután a groene-i gyilkosságok miatt letartóztatták. Duncant 1997-ben tartóztatták le újra Kansasben, mivel megszegte a szabadlábra helyezés szabályait. 2000. július 14-én jó magaviselet miatt kiengedték, és elköltözött Fargóba.

2005 márciusában Duncant megvádolták egy 2004. július 3-ai incidenssel, amelyben 2 kisfiút zaklatott a játszótéren a minnesotai Detroit Lakesben. 2005. április 5-én megjelent a Becker megyei bíróság előtt, amely 15.000 amerikai dollár óvadékot tűzött ki a szabadlábra helyezésért. Egy fargói üzletember segített letenni az óvadékot, mivel korábban üzlettársa volt, de Duncan eltette a pénzt és lelépett. 2005. június 1-jén szövetségi letartóztatási parancsot adtak ki Duncan ellen.

Idahói gyilkosságok és emberrablások[szerkesztés]

2005. május 16-án a hatóságok megtalálták Brenda Groene (40 éves), élettársa, Mark McKenzie (37) és a nő fia, Slade Groene (13) maradványait, testüket a saját házukban Lake Coeur d'Alene-nél, Coeur d'Alene városán kívül. Brenda Groene másik két gyermeke hiányzott, nevezetesen Dylan (9) és Shasta (8). Egy riasztással értesítették a környékbelieket, majd elkezdődött a két gyerek keresése, amíg a rendőrség emberölés ügyében nyomozott. A boncolás kiderítette, a halál oka fejsérülés volt. A rendőrség hozzátette, hogy az áldozatok meg voltak kötözve.

Hét héttel később, 2005. július 2-án kora reggel Shasta Groene-t ismerték fel egy azonosítatlan férfi társaságában egy étteremben, a Coeur d’Alene környékén. A felszolgáló, menedzser és két vásárló ismerte fel a kislányt a hírekből. Titokban hívták a rendőrséget, majd olyan pozíciót foglaltak el, hogy a férfinak esélye se legyen távozni. A rendőrök megérkeztek az étteremhez, majd letartóztatták a férfit, akiről később kiderült, hogy Joseph E. Duncan volt. Eközben az étteremben Shasta Groene megerősítette személyazonosságát a felszolgálónőnek és a hatóságoknak, aztán a Kootenai orvosi központba szállították, hogy megfelelő orvosi ellátást kapjon, és később majd visszatérhessen az apjához. A Coeur d’Alene-i rendőrség ezután őrizetbe vette J. E. Duncant gyermekrablás vádjával és a szövetségi parancs megszegésével.

Amikor Shastát megtalálták, a rendőrségnek volt némi reménye, hogy a testvérét, Dylant is meg fogják találni élve. A rendőrség a nyilvánossághoz fordult tippekért, és támpontként egy lopott piros, Missouri állambeli rendszámtáblás Jeep Cherokee-t jelöltek meg, amit Duncan a letartóztatása előtt vezetett. A hatóságok kiderítették, hogy Duncan bérelte a kocsit Minnesota államból, és nem vitte vissza. Egy benzinkutas dolgozó Kellog-ban, 64 km-re északra Coeur d’Alene-től felismerte a járművet, ami Duncan letartóztatása előtt néhány órával ott állt meg. A dolgozó gyanította a kislányról, aki a benzinkút körül sétálgatott, hogy talán a keresett kislány, de nem szólt neki, mivel semmi sem tűnt furcsának, minden átlagos volt. A dolgozó és a menedzsere értesítette a rendőrséget, miután visszanézték a biztonsági kamerák felvételét, és azonosították Duncant és Shastát.

2005. július 4-én a nyomozók emberi maradványokat találtak a Lolo National Forestnél (táborozó kempinghely közel (St. Regishez (Montana)). A maradványokat elküldték az FBI-nak a virginiai Quanticóba elemzésre, és az eredmények megerősítették, hogy a maradványok Dylan Groene maradványai. A letartóztatás alatt kiderült, hogy Duncan fejbe lőtte Dylant egy fegyverrel, miután több napon át szexuálisan bántalmazta és kínozta. A kislányt csak azért nem ölte meg, mert ahogy Shasta idézte Duncant: „ő tanított meg szeretni”.

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Joseph E. Duncan III című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

  • USA USA-portál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap