John Tukey

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
John Tukey
Született
1915. június 16.
New Bedford
Elhunyt
2000. július 26. (85 évesen)
New Brunswick
Foglalkozása matematikus
statisztikus
Iskolái Brown Egyetem
Princetoni Egyetem

John Wilder Tukey, (New Bedford, Massachusetts, USA, 1915. június 16.2000. július 26.) amerikai matematikus, statisztikus. A Brown Egyetem kémia szakán végzett és doktorált, majd 1938-ban matematikából is szerzett doktori fokozatot a Princetoni Egyetemen. A számítógépek alkalmazásának egyik úttörője, ő alkotta meg a „bit” és a "software" kifejezéseket.

Élete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1936-ban végzett a Brown egyetem kémia szakán. Az ezt követő három évben doktori címet szerzett kémiából a Brownon, és két év alatt matematikait a Princetoni Egyetemen. 35 évesen professzor volt, és 1965-ben az alapító elnöke az egyetem statisztika tanszékének. Konzultánsként is dolgozott számos cégnek, mint például az Educational Testing Service, Xerox vagy a Merck. 1960 és 1980 között segített megtervezni az NBC televíziós társaság közvéleménykutatásait, melyekkel a választásokat követte. Mint princetoni professzor és kutató az AT&T Bell Labs-jénél Tukey fontos elméleteket dolgozott ki arról, hogyan lehet adathalmazokat analizálni és érthetően bemutatni.

Mégis talán legismertebb műve a „software” (magyarul: szoftver) kifejezés, melyet a kezdeti számítógépeken futó programokra alkalmazott. Legelőször az 1958-ban kiadott American Mathematical Monthly című folyóiratban jelent meg. Szintén ő alkotta meg a „bit” kifejezést, mellyel a kettes számrendszerbeli számokat (angolul binary digit) jelöljük, vagyis azokat a nullákból és egyesekből álló számokat, melyek napjaink számítógépeinek alapjai.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]